søndag den 30. oktober 2011

Røg i køkkenet

Lørdag aften havde jeg inviteret gæster - først og fremmest for det gode selskabs skyld, men sandelig også for at få en ædruelig vurdering af de første produkter fra røgeovnen.
Jeg havde sammensat en lukullisk menu, hvor vi lagde ud med en canapé med foie gras (gåseleverpostej) og hjemmerøget bacon. Derefter en gang klassisk røget laks med lidt æggerøre og grønne købeasparges, for der er desværre endnu et par år til, at vi bliver selvforsynende med asparges her i det lille hus på Øland.
Hovedretten var en solid gang sprængt oksespidsbrydst med peberrodssauce og urter fra haven. Endelig fik vi frugtis med lakridssauce til dessert. Lakridssaucen var en ny opfindelse fra undertegnedes side, men nem at lave: Fire æggeblommer røres med fire spiseskeer sukker samt en spiseske lakridspulver. Denne æggesnaps røres så sammen med en halv liter tynd flødeskum og voila - der er lakridssauce til desserten. Da Dina jo ikke tåler sukker, havde jeg også lavet en jordbærsauce. Et halvt kilo jordbær varmes forsigtigt og koges fem minutter i egen lage, der tilsættes lidt sødemiddel og hele molevitten får en tur i blenderen og stilles til køl. Begge saucer er fortrinlige følgesvende til is, når det nu skal være lidt mere festligt.
Vurderingen af den røgede bacon og laks var ganske positiv, men for mig betød det mere end mange ord, at den udsøgte gæsteskare faktisk spiste et temmelig stort fad med røget laks. Det ville de næppe have gjort, hvis ikke laksen var i orden.
Selskabet var nogle af vennerne fra Grønland - hvilket absolut ikke gjorde sammenkomsten ringere. Så efter maden snuppede vil lige et par rigtige løgnehistorier fra den store ø.

Jesper

Ingen kommentarer: