onsdag den 20. august 2008

Surströmning og smuglerjagt

Jeg er i Luleå i øjeblikket til et møde i EPPR - Arktisk Råds arbejdsgruppe for forebyggelse og bekæmpelse af katastrofer - lige fra skibsforlis til atomuheld.
Vært er den svenske Kystbevakningen, som har sammensat et alsidigt program, hvor vi både får lov til at prøve noget af deres isenkram og samtidig får smagt på interessante sider af det svenske køkken. Min internetforbindelse er ikke så god, så historien kommer i form af billedtekster.Tirsdag var der premiere på årets surströmning, som er gæret sild. I modsætning til den almindelige danske antagelse er det ikke uspiseligt, men smagen er da unægtelig lidt særpræget - sådan ala ammoniak eller lignende. Men garneret med nye kartofler og rødløg bliver den dæmpet lidt.Til surströmningen serveredes der lättøl, hvilket gav míg anledning til at konstatere, at jeg snart ikke vidste, hvad der smagte værst - selvfølgelig med et smil på læben! Man skal jo ikke fornærme værterne.

Så er vi klar til at tage på smuglerjagt i Østersøen.

Kystvagtens hurtigste speedbåde går 55 knob. Så hurtigt sejlede vi ikke, men vi var da over 44 knob - se det indsatte billede. Det svarer til 80 km/t, og det er hurtigt på søen.


Det blev sandelig også til en tur i en hoovercraft. Det har jeg aldrig prøvet før, men det var ganske behageligt, og slet ikke så støjende som jeg havde forventet. Fart cirka 35 knob tværs over et skær - uden at mærke det. Fantastisk.


Udsigten over Østersø-skærgården fra hotellet, Bemærk, hvordan kystvagt-kaptajnen skødesløst har smidt sin hoovercraft foran kroen.

Mere følger
Ha' det

Jesper

Send en kommentar