torsdag den 11. august 2011

Gul knop

- Man bør ikke overdrive sin fodring af havens fugle, men holde igen på den årstid, hvor der er føde nok til de fleste fugle. Sådan lyder rådet fra biolog Knud Flensted, efter at fuglesygdommen "gul knop" er konstateret i Danmark.
Det er Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside, der bringer den alarmerende nyhed om, at der de seneste dage er fundet en del døde grønirisker i landet.
De er døde af sygdommen "gul knop", der er en infektion, som får halsen til at svulme op på fuglene, så de ikke kan tage føde til sig. Sygdommen rammer især frøædende fugle, men også rovfugle, som spiser smittede fugle, kan selv blive ramt.
Smitten spredes især via foderpladserne - og derfor er det en god ide at holde inde med fodringen netop nu, hvor der er rigeligt med foder til fuglene ude i naturen. Men i øvrigt opfordrer DOF også til, at man med jævne mellemrum flytter fuglebrættet.
Knud Flensted påpeger, at den aktuelle øgede forekomst af ”gul knop” måske er en uheldig sideeffekt af en for massiv fodring af fugle året rundt.
- Det er tankevækkende, at det netop er grønirisken, der måske er den hyppigste fugl på foderbrættet, som bliver ramt af infektionen.
"Gul knop" har været kendt i Storbritannien siden 2005, men nu er sygdommen altså også kommet til de skandinaviske lande.

Jesper

Ingen kommentarer: