Det er ikke særlig kendt i brede kredse, men der findes faktisk træer i Grønland.
Se blot på dette foto, som fulgte en pressemeddelelse om Flådestation Grønnedals 60 års jubilæum den 10. august i år. I Kanngillinguit, som er flådestationens grønlandske navn, findes der nemlig en del træer - plantet af danske soldater og sikkert med en vis hjemlængsel, men stadig træer i en anseelig størrelse.
Grønnedal - alene navnet siger lidt om stedets frodighed - ligger i bunden af en af de sydgrønlandske fjorde, og her er sommeren altså så lang, varm og solrig, at træer kan trives.
Det findes derudover fire deciderede skove i Grønland: Qinngua-dalen, Qanassiassat-skoven, Kuussuaq-skoven og Den Grønlandske Aboret. Skovene består af bjergbirk, bjergask, el og pilekrat. Træerne vokser langsomt i Arktis, og den gennemsnitlige højde var i 2007 på mellem 6 og 10 meter. Den største naturlige skov i Grønland er skoven i Qinnquaq-dalen, der samtidig er den største med et areal på 45 hektarer.
Som følge af forventningerne til et varmere grønlandsk klima foregår der i øjeblikket en del forsøg på forsøgsstationen Upernaviarsuk syv kilometer uden for Qaqortoq. Her har man de seneste år konstateret en forbedret vækst i træerne, specielt nåletræer, og man forsøger sig med importerede træsorter. Her har specielt træsorter fra Alaskas kystegne vist sig levedygtige, hvorimod træer fra det kontinentale Nordamerika ikke klarer sig så godt.
Det bliver spændende at følge udviklingen i det grønlandske skovvæsen i de kommende år. Har du lyst til at se flere billeder af Grønlandske træer findes der en del på hjemmesiden til den grønlandske konsulenttjeneste for landbrug, der i øvrigt også byder på billeder fra det sydgrønlandske landbrug og ikke mindst haverne i området.
Jesper
Foto: Grønlands Kommando
Cycling instead of running
1 time siden
Ingen kommentarer:
Send en kommentar