søndag den 30. maj 2010

3900 Nuuk

Vi forbigår det europæiske Melodi Grand Prix i larmende tavshed - og tager en runde mere med All-Stars.
Kor-konkurrencen skabte nemlig rigtig landskamp-stemning i Nuuk. Finalen blev blandt andet vist på storskærm i Kulturhuset Katuaq. Min gode ven Benny Kokholm har været så venlig at sende mig et billede fra begivenheden. Som man ser, ville jubelen ingen ende tage, netop i det sekund, hvor det blev afsløret, at Nuuk-koret havde vundet.
Det var en stor begivenhed - ingen tvivl om det. Lidt historisk var det også. For det er faktisk første gang nogensinde, at en grønlandsk by er blevet behandlet fuldstændig ligestillet med andre danske byer - og måske varsler det nye tider i det dansk-grønlandske forhold. Egentlig skulle man tro, at Danmark og Grønland er på vej til at glide fra hinanden efter selvstyrets indførelse sidste år. Men måske er effekten den stik modsatte. Det er i hvert fald teorien i en meget spændende kronik, som Politiken bragte lørdag. Kroniken er skrevet af en forsker ved Københavns Universitet, Kirsten Thisted. Nu skal man selvfølgelig være forsigtig med at kloge sig al for meget over en enkeltstående begivenhed, men jeg synes alligevel, at det er en interessant analyse, denne Thisted - bemærk navnet! - kommer med. Kronikken kan læses her.
Forresten er der et område, hvor Nuuk og alle andre grønlandske byer har været ligestillet med danske byer gennem årtier. Det er i postnummersystemet, hvor Nuuk jo har heddet 3900, siden systemets indførelse i 1967. Og da Nuuk i firserne lagde sig en forstad til, så blev den døbt 3905 Nuussuaq, hvilket har været min adresse i alle de år, jeg har boet der.
Postnummersystemet er i sin tid bygget op omkring det danske logistik-system, hvor jernbanerne stadig i tresserne var rygraden. Alle grønlandske byer fik dengang postnumre, som begynder med 39. Der er dog et grønlandsk postnummer, som afviger fra denne strenge logik - og det er julemandens eget postnummer. Julemandens adresse er nemlig - selvfølgelig - 2412 Nuuk!

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: