mandag den 22. juli 2024

Sommerhygge på Øland

Årets grillfest

Lørdag var jeg traditionen tro vært for årets grillfest i familien. Det er en stor begivenhed i en meget lille familie.

Festen er nu blevet gentaget hver sommer siden 2010  og følger en fast model - om end mængderne af mad og deltagertallet er blevet justeret voldsomt ned i takt med tidens tand.

Vi lagde ud med frokost på Gjøl Kro, så en gang sightseeing i den østlige del af mit pastorat - og så gik turen ellers til Nørremarksvej og en svalebajer eller to, og da vi gik til bords ved 18-tiden en læskende Limoncello Spritz - tre dele prosecco, to dele limoncello og en del danskvand. Toppes med isterninger og en citronskive.

Foto: Henrik Jespersen
Menuen bestod af grønlandsk stenbiderrogn med blinis, kartoffelsalat efter mors opskrift (hvilket vel efterhånden er blevet til min opskrift, for jeg laver altid kartoffelsalat på den måde), nye kartofler vendt i olie og hakkede urter, almindelig salat med mormor-dressing og lammekoteletter fra Slagter-Palle i Fjerritslev. Desserten mormor-jordbærkage. Det hele blev skyllet ned med rigelige mængder hvidvin - en af mine absolutte favoritter, sauvignon blanc fra Selaks i New Zeeland.

Foto: Henrik Jespersen
Sightseeingen gik blandt andet til marken nedenfor Bjerget ved Gjøl, hvor to tidligere minkavlere er i gang med et lille erhvervs-eventyr. De tørrer opskyllet ålegræs og sælger det blandt andet til tagdækning på Læsø og til produktion af akustikplader i USA. Målet er at levere 700 tons tørret ålegræs i år. Jeg har tidligere skrevet om det i avisen, men vi var heldige at møde den ene af iværksætterne - Thorbjørn Jepsen - som fortalte om produktionen og fremtidsplanerne.

Ingen kommentarer: