fredag den 12. januar 2024

Hjemmelavet is med skildpadder

Lækkersulten

Fredag aften fik jeg en hel ustyrlig trang til is. Men i stedet for at fare til købmanden lavede jeg den selv på gammeldags spejdermaner. For det kan man sagtens her i vintervejret.

Jeg tog en stor gammel gryde, fyldte den med sne og hældte nogle håndfulde salt oven i og blandede det hele. Når saltet smelter sneen, forbruges der varme, og saltopløsningen får lynhurtigt en temperatur på omkring minus tyve grader - den perfekte ismaskine. Simpel fysik i praksis.

Så pressede jeg en metalskål ned i saltblandingen og hældte en kvart liter fløde, en kvart liter sødmælk og en halv bøtte vanillesukker i. Så skal der røres rundt i blandingen med et piskeris, indtil det får konsistens som softice. Det tager cirka et kvarters tid.

Så hældte jeg otte hakkede miniskildpadder fra Toms oven i og fortsatte omrøringen med en træpalet i yderligere et kvarters tid. Så er isen færdig og lige til at spise - eller sætte i fryseren til senere.

Det er ikke noget krav at bruge skildpadder. Man kan også bruge almindelig hakket chokolade eller Dajms, eller hvad man nu har lyst til. Måske endda Tyrkisk Peber. Nu var det altså bare skildpaddesuppe, jeg havde lyst til i dag. Det er is på feltfacon, men det virker. (Skildpaddesuppe er i øvrigt spejderslang for en irsk kaffe, hvor sukkeret er erstattet med skildpadder).

Og så var det for resten en skøn aften med to graders frost og vindstille. Så kan man næsten ikke forlange mere på sådan en almindelig fredag i januar.

Ingen kommentarer: