søndag den 14. januar 2024

Frederik - konge af Grønland

Tronskifte

Kongehuset er populært i Grønland, og republikanerne kan tælles på ganske få hænder. Så det berørte de fleste dybt, da Dronning Margrethe nytårsaften meddelte, at nu stopper hun og overlader tronen til Kronprins Frederik.

På lederpladsen i Grønlands største avis Sermitsiaq erkendte chefredaktør Dorthe Olsen, at hun kneb en tåre, da hun hørte budskabet. Som journalist har Dorthe Olsen fulgt kongefamilien tæt på mange rejser og skrev blandt andet:

”I denne tid, hvor selvstændighed fylder meget i den politiske debat, er der uden tvivl også mange grønlændere, der gerne vil beholde relationen til kongehuset i et fremtidigt selvstændigt Grønland, hvor vi i fælleskab med Danmark har et royalt overhoved tilfælles.”

Også den tidligere landsstyreformand og ivrige fortaler for grønlandsk selvstændighed Lars Emil Johansen erklærede sin store kærlighed til Dronning Margrethe. Han erkendte blankt, at Dronning Margrethe ofte kendte mere end ham selv til mange af de grønlandske småbygder og lokale traditioner.

Kongehusets popularitet i Grønland skyldes derfor ikke mindst Dronningen, som jævnligt har besøgt Grønland siden sit første besøg i 1960. Ofte har hun deltaget i private kaffemikker med åbenhed og nysgerrighed – og uden at belære grønlænderne om, hvordan de bør leve. Det er ellers en dansk uvane, som mange grønlændere er temmelig træt af.

Alligevel er Kronprins Frederik om muligt endnu mere populær end Dronning Margrethe, så Danmarks kommende konge kan se frem til betydelig medvind på hundeslæden, når han besøger Grønland.

Kronprins Frederik fik Grønland under huden på den hårde måde, da han i foråret 2000 gennemførte den private Expedition Sirius 2000 sammen med fem tidligere Sirius-folk. Den 2795 km lange slæderejse gik fra Qaanaaq rundt om Grønlands nordspids og ned til slædepatruljens hovedkvarter på Daneborg i Østgrønland og tog fire måneder.

Det giver respekt i Grønland. Kun de færreste grønlændere har været i de egne, hvor Kronprins Frederik sled sig frem i sne, frost og mørke – og i øvrigt nyder enhver, der kan styre et hundespand stor respekt i Grønland.

Inden slæderejsen opholdt Kronprins Frederik sig i Grønlands nordligste by Qaanaaq i en længere periode, hvor han kom tæt ind på byens befolkning – og Qaanaaq blev for en kort stund verdenskendt, da billederne af Danmarks Kronprins til dansemik i forsamlingshuset blev bragt af medier over hele verden. Det giver for resten også respekt i Grønland, når man kan danse grønlandsk polka.

Frederik blev modtaget med klapsalver i Qaanaaq, da han efter slædeturen vendte tilbage til byen for at aflevere de hunde, han havde lånt. Efter den modtagelse var det Kronprinsens tur til at knibe en tåre.

Qaanaaq var også blandt de byer, der blev besøgt i juni 2004, hvor den dengang nygifte kronprins skulle vise Grønland til sin hustru, kronprinsesse Mary. På turen optrådte Mary ofte i den grønlandske kvindedragt, som hun fik af Nuuk kommune i bryllupsgave.

Parret tog Grønland med storm – og følelserne var gengældt i en sådan grad, at da kronprinsparret i 2011 fik tvillinger, blev de døbt Ivalo og Minik. De to har engageret sig meget i især børn og unge forhold, blandt andet gennem Ivalo og Minik-Fonden, som støtter unge grønlænderes uddannelsesophold i udlandet.

Så der er ingen tvivl om, at det danske kongehus med Kong Frederik X og Dronning Mary i spidsen vil fortsætte det danske monarkis succes i Grønland. Selv om det utænkelige skulle ske – at Danmark bliver en republik – vil der fortsat altid være en plads til det nye kongepar på verdens største ø.

Derfor vil Grønland også gå i stå søndag, hvor alle vil sidde foran fjernsynet for at følge Kronprins Frederik, når han bliver udråbt som konge.

Tronoverdragelsen får i øvrigt stor betydning for en helt særlig gruppe grønlændere. I Grønland lægger man stor vægt på, hvornår man er født – og folk, der er født i samme år, holder sammen. Kronprins Frederik er som bekendt født i 1968 – og derfor er det planen, at alle i Nuuk, der også er født dette år, vil samles i kulturhuset Katuaq for at fejre tronovertagelsen – og få taget et gruppebillede, som de vil sende til den nye konge som en hyldest.

- Jeg fik ideen mandag eftermiddag – og allerede om aftenen havde jeg næsten 100 reaktioner i form af likes og beskeder på Messenger. Så det bliver stort. Jeg glæder mig, siger initiativtageren Esther Jensen til avisen Sermitsiaq.

- Her i Grønland er vi stolte af vores fødselsår – og det har kronprins Frederik også lært, da han boede her. Jeg så ham for nogle år siden, hvor han steg ud af bilen foran Hotel Hans Egede – og da jeg råbte 68 til ham, kiggede han over mod mig.

Meget tyder på, at Esther Jensen har ret, og at Kronprins Frederik har taget den grønlandske tradition til sig. For hjemme i København kører Kronprins Frederik rundt i en stor BMW i7 el-bil. Den har selvfølgelig nummerpladen Krone 68.

Så ikke mindst for alle grønlændere født i 1968 bliver det en stor dag, når Kronprins Frederik søndag bliver udråbt til konge – af Danmark og Grønland.

Artiklen er bragt første gang i Nordjyske 12. januar 2024. Artiklen er lavet på baggrund af flere artikler, som jeg har skrevet til Sermitsiaq de to seneste uger.

Ingen kommentarer: