lørdag den 3. juli 2021

Duften af dronning

Orientalsk havestemning


Netop nu står dronningebusken i fuldt flor med titusindvis af små lyserøde blomster.

Det ser flot ud - og det kan lugtes over hele parcellen. For duften af de små blomster er overvældende - asiasisk i vælde, som Tom Kristensen skrev om angsten. Det dufter i hvert fald temmelig orientalsk og giver minder om tropenætter og haremshaver - tror jeg nok, uden at jeg dog nogensinde har været i en haremshave.

Busken er blevet temmelig stor de seneste par år - og jeg må nok ud med beskærersaks og motorsav til vinter, så jeg kan få den avet. For dronningebusken kan trives på selv de fattigste jorder, når først den får fat.

Den skal angiveligt være lidt vanskelig at få i vækst. Det ved jeg intet om, for den stod der allerede, da vi overtog huset. De første år holdt jeg den nede ved at tage en tredjedel af grenene hver vinter, men det har jeg nu ikke fået gjort i fire år, så det er forklaringen på den voldsomme vækst.

Jeg har været tilbageholdende med beskæringen netop af hensyn til blomstringen, For skuddene skal være tre år gamle, før de giver blomst.

Men nu går den altså ikke længere. Det er i øvrigt besværligt at beskære en dronningebusk. For beskæringen skal ske fra midten af bunden - og bunden af busken er altså meget tæt, og veddet er ganske hårdt. Det er i øvrigt nemt at vælge de grene, der skal skæres. For de ældste grene på fire år eller mere får en meget skællet bark.

Som så mange andre havebuske stammer også dronningebusken fra Kina. Den blev for 50 år siden indført til Danmark af planteskoleejer Aksel Ol­sen i Kolding. Han gav den følgende ord med på vejen:

- Dronningebusk fra Kina er en virkelig dronning blandt blomsterbuske, fuldendt skøn på alle måder, rigere blomstrende end andre buske, når den først er rodfæstet. I juni indhylles busken i skyer og kaskader af dunede klokkeblomster med åbne læ­ber, lysrosa med røde penslinger og gult net, og hver blomst med foden i gråt pelsværk.

Ingen kommentarer: