Melting Barricades
Museet for Religiøs Kunst i Lemvig viser i øjeblikket udstillingen "Grønland - kunsten gennem 300 år".
Blandt billederne er Alex Havsteen-Mikkelsens Danmarkskort, som viser et Danmark med stednavne, som det kunne se ud, hvis nu magtforholdet mellem de to lande var omvendt. For eksempel er Jylland omdøbt til Hans Enoksens Land - akkurat som der i Grønland findes både Staunings Alper og Kong Christian X Land.
Mange af de grønlandske stednavne er hentet under bæltestedet - og grønlandsk-kyndige kan få lang tid til at gå med at kigge på kortet, der sprudler af god værkstedshumor. For eksempel er Tirstrup Lufthavn benævnt Utsussua Mittarfeqarfiit, hvilket i min forsigtige oversættelse bliver til Venusbjergets Lufthavn.
Så da vi besøgte udstillingen søndag, fik Dina lang tid til at gå med at studere grønlandske stednavne i Danmark. Men kortet er også populært blandt Lemvig-museets rent dansksprogede gæster, noterede jeg.
|
Inuk Silis Høegh og Asmund Havsteen-Mikkelsen, 2004 |
Kortet stammer fra en happening i 2004, hvor Havsteen-Mikkelsen og filminstruktøren Inuk Silis Høegh legede med tanken om grønlandsk hær og besættelsesmagt. Blandt andet kørte de rundt i København i militæruniformer og en pansret mandskabsvogn og erklærede byen besat af Grønland.
Et andet festligt indslag foregik på den lille gågade i Nuuk, hvor de opstillede et militær-telt og hvervede frivillige til den grønlandske hær. Hvis man meldte sig under fanerne, var belønningen en skål suuasat (sælsuppe). Det var morsomt - ustyrligt morsomt, men også tankevækkende, idet en del af de frivillige troede, at det var alvorligt ment.
Det snakkede vi meget om, dengang. For det var ærlig talt lidt skræmmende, at der blandt mange mennesker var så lidt samfundsviden, at man kunne bilde folk ind, at Grønland havde en hær. Happeningen rejste - lidt utilsigtet - en debat om værdien af undervisningen i den grønlandske folkeskole.
Det er i øvrigt et udtalt ønske blandt den grønlandske befolkning at bidrage til forsvarets opgaveløsninger i Grønland. De seneste år har det også været muligt for grønlandske unge at gå på session. Det er imidlertid stoppet i år på grund af grønlandsk politisk fnidder.
|
Alex Havsteen-Mikkelsen: Qallunat Nunaat, 2004. Kortet er klikbart. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar