mandag den 19. juli 2021

Nudging

Adfærdsdesign


Nudging er et temmelig misbrugt ord i tidens floskeldansk. Det bruges ukritisk og ofte temmelig ureflekteret, hvor det omklamrende oversættes til "et kærligt puf i den rigtige retning".

Ikke desto mindre praktiserer jeg nudging i den allerreneste form ude i gården. På hjørnet af halvtaget hænger et par potter med fuchsia. De har fået den fremtrædende plads, fordi jeg har fået dem forærende - og jeg synes, de er temmelig flotte. Fremragende og brugbart keramisk kunsthåndværk. Så det kan ikke komme på tale at flytte dem.

Desværre har konen den uvane, at hun aldrig ser sig for, når hun går. På vores yndlingsplads under halvtaget har hun stolen til venstre på det nederste foto - og når hun så skal ind i huset, går hun direkte ind i potterne med megen brok og skælden ud til følge.

Det problem satte jeg en stopper for ved at stille fire blomsterkrukker neden under potterne. Så nu går fruen uden om - uden at slå hovedet og uden at brokke sig over mine hængepotter. Kein Hexerei, nur Behändigkeit - eller rettere nudging;  adfærdsdesign som det også hedder på dansk.

Akkurat som når værtshusejere placerer en skydeskive i bunden af urinalerne. På jäkla vis får det mændene til helt ubevidst at sigte efter skiven - og så er det slut med at tisse ved siden af. Sådan er mænd så nemme...

Jeg har selv med stor succes - for jeg kan ikke fordrage møder - kortet mødetiderne ned ved at holde møder i lokaler uden stole. Det virker i forbløffende grad dæmpende på talelysten.

Jeg mener, at oversættelsen "puf i den rigtige retning" er en dårlig definition af begrebet, som nok er afledt af, at "nudge" på engelsk betyder puffe. For den definition åbner en ladeport af fortolkningsmuligheder. Og så er der frit valg på alle hylder. Ikke mindst blandt teoretisk dårligt funderede, overflødelige akademikerkvinder med en overbygningsuddannelse i kommunikation, som er i jobprøvning i den offentlige sektor.

For så kan de muntre sig med alle mulige kampagner, der viser deres gode moral og omsorg for andre mennesker for skatteydernes regning - og så ser vi et hav af kampagner mod rygning, fedme, alkohol, fart, sexisme, prutter og bøvser. Som regel uden særlig respekt for modersmålet syntaks og ortografi.

Nudging er ikke information. Det er arkitektur. Jeg mener, at der skal være to betingelser opfyldt for at man kan tale om nudging. For det første skal indgrebet indebære en fysisk ændring af arkitektonisk art, og for det andet skal påvirkningen ske på det ubevidste og usagte plan.

Det er altså ikke nudging at fortælle folk, at det er usundt at spise sovs. Men det er nudging, hvis man serverer kartoflerne uden kniv og gaffel på bordet, så folk må spise med fingrene. Sådan lidt firkantet sagt.

Ingen kommentarer: