onsdag den 17. februar 2021

Prærietrane

På prærien i Gravlev


Onsdag ved 11-tiden dukkede der en melding om en prærietrane ved Gravlev nær Rebild Bakker op på Facebook. Vejret virkede hæderligt og jeg havde tid, så jeg fandt grejet frem og pakkede bilen, mens jeg ventede på en bekræftelse af forlydendet - og en mere præcis angivelse af lokationen.

Ved 11.30-tiden kørte jeg fra Øland, mens jeg med bekymring konstaterede, at det var tåget syd for fjorden. Til gengæld var det ganske overflødigt med en forklaring om lokationen, da jeg kom til Gravlev cirka 12.30. Rygterne løber hurtigt blandt fuglefolk, så hovedgaden i den lille flække var allerede fyldt med biler som hos den uvorne brugtvognsforhandler i Aggersund - og ved broen, hvor åen går under vejen, stod en god snes fuglefolk med scoper, store kameraer - og mundbind i disse tider. Så jeg fandt stedet uden de store problemer.

Det sjældne fjerkræ gik og græssede - uden mundbind - små hundrede meter ude i retning mod Gravlev sø - og det var lige på kanten til ordentlige billeder med mit grej. Specielt i det disede vejr med ringe lys. Men billederne kom hurtigt i kassen - og jeg kan efterfølgende trøste mig med, at mine fotos i hvert fald ikke er ringere, end hvad jeg ellers har set fra dagens prærietranebesøg i det jyske.

Prærietranen er en meget sjælden gæst i Danmark. Fuglen i dag er faktisk først det andet fund her i landet. Fuglen kom til Sjælland i midten januar og er nu på en sand Danmarksturne, der trækker ornitologer langvejs fra. Første gang, der blev observeret prærietrane i Danmark, var i 2013.

På latin hedder prærietrane Grus Canadensis - og det siger meget præcist, hvor prærietranen har sine normale jagtmarker. Prærietranen er knap så stor som en almindelig trane - og fjerdragten er mere brun og afdæmpet. På nær en stærk rød plet omkring øjnene. I det disede vejr kan det dog kun anes på mine grumsede fotos.

Tilføjelse 26. januar 2021: Læs også Hans Christophersens beretning på DOF-Nordjyllands hjemmeside.

Ingen kommentarer: