onsdag den 6. december 2017

Træernes fest II

Juletræer til Grønland

Erling Buus leverer mange af de grønlandske byers juletræer.
Juletræet i Nuuk bymidte er en gave fra Aalborg kommune. Det er en tradition, som stammer tilbage til 2002, hvor Aalborg kommune og den daværende Nuup Kommunea indgik en venskabsaftale.

Juletræerne til Nuuk er alle årene kommet fra skovejer Erling Buus fra Guldbæk syd for Aalborg. Buus driver en stor juletræsplantage på grænsen til Rold Skov, der er Danmarks næststørste skov.

Årets træ er næsten ni meter højt, men det bliver kortet lidt af i forbindelse med opstillingen i bymidten, så Aalborg Kommune skal kun betale for otte meter. Prisen for et større juletræ er 300 kroner pr meter, og med de otte meter til Nuuk er prisen altså 2400 kroner. Hertil kommer transporten med RAL.

Juletræerne er klar til afsendelse. Foto: Erling Buus
Inden træet afsendes fra plantagen, bliver der bundet nogle beskyttende lægter om den skrøbelige top, hvorefter træet svøbes ind i en gigantisk netstrømpe.

- Et træ i den størrelse er typisk mellem 20 og 25 år gammelt, når vi fælder det, fortæller Erling Buus. 

Nuuk er i øvrigt ikke den eneste grønlandske by, der får et juletræ fra plantagen i Guldbæk. I år leverer skovejeren også juletræer på vegne af en række danske kommuner til Uummannaq, Nanortalik, Qaqortoq, Aasiaat, Narsaq og Alluitsup Paa. Det bliver også til et træ til Fuglefjord, der er Aalborgs færøske venskabskommune.

Erling Buus oplyser, at alle juletræerne til Grønland blev afleveret på Grønlandshavnen i Aalborg i slutningen af oktober.

- Juletræet til Nuuk er en fin tradition, som vi gerne holder i live. Træet gives helt i venskabsaftalens ånd med ønsket om en god jul fra borgerne og borgmesteren i Aalborg kommune, oplyser Matilde Kjær Christiansen, der selv er født i Nuuk og nu arbejder som informationsmedarbejder i Arctic Consensus, der er Aalborg Kommunes særlige organisation for arktiske samarbejde, herunder også det daglige samarbejde med Kommuneqarfik Sermersooq.  

Artiklen blev bragt i Nuuk Ugeavis 29. november 2017.

Ingen kommentarer: