søndag den 6. december 2015

Sild til jul

Så er silden klar til julefrokosterne på Øland

Michael præsenterer aftenens sild...
Fredag holdt de gæve gutter i Øland årets sidste sammenkomst - og traditionen tro blev der fremstillet sild i lange baner.

Råvaren...
Mødet følger en fast formel, hvor vi begynder med at stege en hulens masse ferske sild og med at fillettere en masse saltede høstsild. Oldermanden har på forhånd forberedt de forskellige lager efter en så godt som hemmelig opskrift. Resultatet ender med tre kendte sildevarianter - marinerede stegte sild, almindelige marinerede sild og så selvfølgelig prikken over i'et - den ølandske kryddersild. Det er egentlig ikke så svært - og det kører bare på rygmarvsrefleksen.

Kommet så langt, går vi til bords til en gang stegt sild med løgsovs og rigelige mængder af brændevin. Den slags kan vi også på rygmarven.

Aftenen slutter med, at de sild, som skal blive til øboernes kommende julefrokoster, hældes på glas, vi rydder op, synger Ølanssangen og vender derefter hjemefter i spredt uorden. Det er også en slags rygmarvsrefleks - og det var ikke nødvendigt at tage trillebøren i brug til faldne laugsbrødre...

En rigtig rutineaften, hvor alt var som det plejer - så skriverkarlen, der i øvrigt også er fotografen, fik tid til at lege med lidt portrætfoto og sjove fotos af et par af karlene.
Palle præsenterer aftenens øl...
Færdigt arbejde...

Ingen kommentarer: