Ikke mere pillearbejde
Vagtler er ikke større end daggamle kyllinger. |
Da Øland Sildelaug for nogen tid siden holdt sommergrillfest hos smeden og alle hans fugle, kom jeg på at pynte forretten - røget stenbiderrogn - med kogte vagtelæg delt i halve. Det så flot ud - men jeg indrømmer blankt, at det bestemt ikke var jordens bedste ide.
For æggene skulle pilles - og det er faktisk et pillearbejde. Det er svært at gøre pænt, fordi hinden på vagtelæg er ualmindelig tyk og sej - og et smilende vagtelæg går nemt i stykker.
Kogetiden på et smilende vagtelæg er cirka et minut, men det er svært at pille. |
Vagtelæg er dekorative i sig selv. |
Til pochering varmer man en liter vand tilsat en skefuld eddike i en kasserolle - sådan lige op til kogepunktet, men heller ikke mere. Med et piskeris bringes vandet i slyng, så det kører rundt i kasserollen - og man hælder det lille æg i. Det suser rundt et par gange og former sig pænt - og efter cirka et minut er ægget færdig. Det fiskes op med en hulske og er klar til brug.
Spejlæg får en pæn form, hvis man bruger en kageudstikker. |
Jeg brugte en rund kageudstikker med en diameter på 60 mm - og det er lige i det største. Desværre har jeg ikke en på 50 mm, men det er min vurdering, at det er den bedste størrelse. Man kan selvfølgelig også bruge de mere fantasifulde udstikkere - og lave spejlægget stjerne- eller hjerteformet. Hvis man har en blinispande, er den forresten perfekt til at spejle vagtelæg i.
Vagtelæg i stedet for den traditionelle æggemasse på røget laks. Til venstre pocheret og til højre spejlet. |
Vagtelæg er smækfyldt med protein i forhold til kalorie-mængden - og betragtes derfor som et godt supplement til en slankekur. Angiveligt skulle der også være en masse vitaminer og sporstoffer i vagtelæg - og de små æg har derfor en særlig appel til mennesker, som går meget op i kosttilskud, helsekost og lignende. Blandt andet fandt jeg en artikel på nettet, der hævder, at vagtelæg kan dæmpe høfeber og allergi.
En lille vagtelægge-haps... |
Smagsmæssigt er det jo sådan med æg, at de helst ikke skal smage af noget som helst - for gør de det, er de nok ikke helt friske...
Forresten kan det sikkert også se flot ud med et par æggeblommer fra vagtelæg oven på tatarmaden - i stedet for den traditionelle hønseæggeblomme. Det prøver jeg næste gang...
Det er i øvrigt ikke bare æggene, der byder på pillearbejde, når man har med vagtler at gøre. For mange år siden prøvede jeg på et gastronomi-kursus at lave udbenede vagtler. Det er pillearbejde, skulle jeg hilse at sige.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar