tirsdag den 12. maj 2009

Dommedag

I aftes ved cirka ottetiden lød et dumpt, langtrukkent brag i Straumsbukta. Vi måtte en tur i kælderen for at se, om det måske var vaskemaskinen, der var væltet, men intet opsigtsvækkende var at se.
Da jeg kom på arbejde i morges, var dette brag, der angiveligt kunne høres over det meste af Troms Fylke - et område på størrelse med Jylland - det helt store samtaleemne.
I løbet af dagen er eksperterne blevet enig om, at braget var et overlydsbrag fra en meteorit, som kom ind i jordens atmosfære med stor fart og brændte op i luften over Troms. Desværre var det overskyet, så der findes ingen billeder af det.
Men historien gav anledning til det mest elendige stykke journalistisk håndværk, jeg har set i nyere tid, da den ene af de lokale aviser på internettet simpelthen lagde op til en diskussion af fænomenet. Her kunne læserne komme med deres bud på, hvad de troede kunne være årsagen til braget. Det er simpelthen for ringe. Det er ikke journalistikkens opgave at undersøge læsernes tro og overtro. Det er journalistikkens fornemste opgave at oplyse og formidle facts. Avisen Tromsø evnede det ikke - men hensank i dyb leflen for den såkaldte borgerjournalistik og internettets muligheder for dialog med læserne. Det er simpelthen for ringe - fnys!
Alligevel måtte jeg trække på smilebåndet, da en af læserne foreslog, at braget simpelthen var lyden af finanskrisens børscrash...
Desværre er de brugerstyrede media uden noget egentlig formål, budskab og redaktion nok noget, vi kommer til at se mere til i fremtiden, når medierne retter ind efter Facebook og andre moderniteter på nettet. Facts bliver uinteressante, for det er læsernes vrangforestillinger og overtro, som tæller, da de elektroniske media kun har en opgave - at fastholde en stadig trafik forbi mediets kommercielle budskaber. I guder, hvor jeg er blevet for gammel til dette!
Men, jeg tager også gerne selvkritik: "Dommedag" kan synes som en voldsom tendentiøs rubrik til dette indlæg, hvis altså det ikke er fordi, at uvidenhed og overtro er den sikre vej til menneskehedens undergang.
Og billedet: Ja, det forestiller ikke en meteorit, men derimod en komet. Helt nøjagtig Komet C/2006 P1 (McNaught), da den passerede jorden i januar 2007. Billedet er taget fra Tuapannguit i Nuuk ud over Godthåbsfjorden.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: