lørdag den 13. april 2013

Dorothealiljen

Foråret driver gæk med Dorothea...

Med hvide klokkeformede blomster med en grøn plet i spidsen af 
kronbladene ligner dorothealiljen vintergæk til forveksling..
Nu har vi i nogen tid set på erantis, vintergækker og krokus - og nu er det så dorothealiljens tur.

Dorothealiljen ligner en vintergæk til forveksling, den er blot lidt større, bladene er mere liljeagtige - og så blomstrer den altså lidt senere. I følge bogen typisk i midten af marts - men bogen holder altså ikke i år.

Nu er det ikke fordi, haven ligefrem myldrer med dorothealiljer. Faktisk har jeg kun ganske få, som jeg har plantet under troldhaslen ude foran. Det er løg fra mine forældres have, som jeg flyttede her i efteråret, da vi ryddede huset i Farsø.

En rest fra haven i Farsø.
Men det der med, at vi kun har ganske få af dem, skal nu nok løse sig. Når først dorothealiljen får fat i løbet af et par år, breder den sig villigt - i øvrigt akkurat lige som vintergækker.

For nylig så jeg et program med Søren Ryge, hvor han besøgte en præstegård på Sjælland. Haven var stor som et husmandsbrug - og græsplænerne var helt dækket af dorothealiljer. Hemmeligheden bag ynglesuccessen var - i følge præstens mand - at man ventede med at slå græsplænerne til lige før sankthans. Det kan der jo så være mange andre gode grunde til - så måske jeg skulle overveje at sætte dorothealiljer i min lille græsplæne?

Ingen kommentarer: