lørdag den 25. februar 2012

Fint skal det være...Der blev virkelig gået til stålet - eller rettere køkkengrejet på fredagens møde i Øland Sildelaug.
I princippet er det altid Oldermanden, som bestemmer menuen, men han havde i går valgt at delegere det videre til Jørn og undertegnede. Over et par glas af den bedste Pedro Ximenez-sherry var vi blevet enig om, at det kunne være sjovt at fravige sildens slagne vej - og vi havde derfor lagt op til en rigtig Noma-menu med tre retter.Det gav lidt mere arbejde end sædvanligt og klokken blev da også lidt senere end sædvanligt, inden vi mætte og tilfredse kunne gå hjem. Her er aftenens opskrifter:

Torsk i svøb
Torskefiletten deles i mindre stykker, så der er to stykker pr. deltager. Hvert stykke rulles i ind i et stykke bacon. Placeres i ildfast fad. Skal have ti minutter i ovnen ved 225 grader.
Tilbehør: Hakket rødbede, Hakket hårdkogt æg, lidt revet fennikel.
Dressing: En tredjedel fløde, en tredjedel creme fraiche, en tredjedel mayonnaise røres sammen, smages til med salt, peber og citronsaft. Til sidst smages til med fiskesennep.
Anrettes på tallerken med en lille klat dressing. Resten af dressingen sættes på bordet i serveringsskåle.


Mørbradbøffer med urter og beurre blanc
Mørbraden skæres i stykker til bøffer – to til tre per deltager, vendes i mel krydret med salt, peber og timian og steges på pande i smør.
Fond og hvidvin tilsættes timian og reduceres i en gryde til cirka det halve. Herefter røres koldt smør i saucen lidt efter lidt under stærk omrøring. Skal være varm, men må ikke koge.
Tilbehør. Gulerødder, selleri, pastinak skæres i julienne og blancheres i vand tilsat lidt salt.
Pommes Rösti: Kartoflerne skrælles og rives. Skylles grundigt i flere hold vand og tørres, knug eventuelt vandet af, drys med salt og lad karfoflerne hvile i fem minutter. Blandes herefter med et æg og formes til små ”frikadeller”, som krydres med knust hvidløg og peber, inden steges på pande i olie i 4-5 minutter. Anbringes på en bageplade og sættes i ovnen ved cirka 100 grader i 25 minutter (indtil servering).
Anrettes på en tallerken.

Pandekager med is
600 gram mel, 1 tsk salt, 6 æg, 5 spk. Sukker, 1l mælk, 1 kop olie piskes sammen til passende konsistens. Bages på en pande cirka 12 cm i diameter – to styk pr. mand.
Laves inden vi spiser og lægges på en tallerken med et viskestykke over.
Anrettes med en skive is imellem. Pyntes med æblemos. Æblerne koges op med sirup og 1 stang vanille. Valnødder ristes let på en pande og tilsættes honning, derefter lægges de til afkøling på et stykke bagepapir.

2 kommentarer:

Per Gissel sagde ...

Hej Jesper,
Nu forstår jeg meget bedre, hvorfor man ikke fraflytter udkantsdanmark.Kunne få helt lyst til at tilflytte .. nu når efterlønnen "truer"

Jesper Hansen sagde ...

Øland kan bestemt anbefales til otiummet - lav husleje, smuk natur og masser af ligesindede...