lørdag den 3. juli 2010

Irsk kaffeUden for den navnkundige Vingaards Bar i Vingaardsgade i Aalborg har der i al den tid, jeg kan huske, stået et skilt, som reklamerer for kaffe, som de laver den i Irland. Desværre har der indsneget sig en lille trykfejl i den korte tekst, så der står Irisk kaffe.
Det er en fejl, som bringer fokus fra alkohol og geografi til ornitologien. For irisk er jo navnet på flere fuglearter i finkefamilien. Mest almindelig er grønirisk, men der findes også gulirisk og tornirisk i Danmark. Grønirisk er en af de mest farvestrålende fugle i den danske fauna. Vi lægger imidlertid ikke så meget mærke til det, da de grønne og gule farver er den perfekte camouflage til et liv i træer og buske. Men kommer den frem til foderpladsen, skiller den sig tydeligt ud, som billederne her viser.
Grønirisken har tilpasset sig livet i vore haver og parker, og bestanden er voksende - cirka 70.000 ynglepar i Danmark.
Men tilbage til den irske kaffe. Det er som bekendt en drink bestående kaffe, sukker, flødeskum og whiskey. Irish Coffe er opfundet i 1943 af barchef Joe Sheridan i den irske lufthavn Buena Vista, som dengang var base for passagerflyvningen med vandfly mellem Europa og USA. Det var en kold oplevelse, og mange af passagerne i lufthavnen ville derfor have noget at varme sig på. Og det er den irske kaffe jo perfekt til med dens blanding af varm kaffe og varmende whiskey.
Brug et stilkglas, kom to mål whiskey i. Det skal være Tullamore Dew, hvis det skal være rigtigt. Opløs en teskefuld rørsukker i whiskeyen. Herefter hældes varm og stærk kaffe på, og det hele toppes med en klat luftig flødeskum.
Irsk kaffe drikkes ligesom Guiness gennem skummet - det er en dødssynd at drikke det med sugerør! Irsk kaffe giver helt sikkert varmen, men har du lyst på noget, som varmer endnu mere, kan du jo prøve en grønlandsk kaffe. Opskriften finder du her.
Sjovt nok har jeg aldrig nogensinde fået irsk kaffe, når jeg har frekventeret Vingaards Bar. Men skiltet - det er blevet kommenteret af undertegnede og andre bargæster adskillige gange - uden at det har formået stedets indehaver, Henni, til at ændre det - og det er måske en god ide. For så har gæsterne altid noget at snakke om - og nu har det altså også udløst en artikel her på bloggen!

Velbekomme
Jesper

Ingen kommentarer: