tirsdag den 29. juni 2010

Månens sande tilstandMandag var årets første rigtige sommerdag.
Men netop nu, hvor klokken har passeret midnat, er det fortsat et herligt vejr uden for. Vejr til at sidde på altanen uden for herreværelset og nyde den stille sommernat.
Temperaturen er 16,8 grader og vindmåleren står på 0,0 m/s. Det har den i øvrigt gjort det seneste døgns tid - og det er noget af særsyn her på disse kanter, hvor det blæser 300 dage om året. Resten af tiden plejer det at storme.
Jeg tog kameraet med ud i sommernatten for at prøve at fotografere månen ved forskellige eksponeringstider og lysfølsomhed. Månen er nemlig tilnærmelsesvis stadig fuld efter lørdagens fuldmåne.
Efter lidt prøven frem og tilbage med de forskellige indstillingsmuligheder synes jeg egentlig, at det lykkedes mig at tage et rigtig flot billede af månen. Det er næsten lige før, at vi kan se efterladenskaberne fra amerikanernes månelandinger for 40 år siden. Under alle omstændigheder ser vi tydeligt Stilhedens Hav, hvor Neil Armstrong for knap 41 år siden som det første menneske satte sin fod. Det er det havområde, som ligger 45 grader over billedets centrum. Desuden ser vi tydeligt nogle af de mange "ar", som den gamle måne har fået efter store meteor-nedslag.
For de teknisk mindede kan jeg afsløre, at billedet her er taget med 300 millimeters brændvidde, en eksponering på 1/250 og en lysfølsomhed på 1600 asa. Blænden stod på 4. Billedet er lettere bearbejdet i PhotoShop.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: