På Lofoten laver de verdens bedste røgede sild, som bestemt kan måle sig med røgede Bornholmere eller Vendelboer.
Men det er nu ikke helt fair at sammenligne de to sildevarianter. For Vendelboerne og Bornholmerne er produceret ved varmrøgning, hvorimod de røgede sild fra Lofoten er koldrøgede. Forskellen ligger i, at varmrøgning reelt er en form for tilberedning af fisken, mens koldrøgning, der foregår ved temperaturer under 27 grader, ikke ændrer kødets struktur, men udelukkende konserverer produktet.
Sagt med andre ord vil en koldrøget fisk forblive fast i kødet, hvorimod den varmrøgede får en kødstruktur som kogt eller stegt fisk.
Og det er det, som gør den røgede sild fra Lofoten til noget helt særligt. Den er fantastisk fast i konsistensen, samtidig med at den har en meget tydelig røgsmag. Skal det være ekstra fint, kan det endda lade sig gøre at skaffe sild, som er enebær-røgede - en anden af de norske Atlanterhavs-øers specialiteter.
Koldrøgning er også den proces, som vi kender fra blandt andet røget laks og røget ål. For nogle år siden kunne man da også i Danmark købe såkaldte ålerøgede sild fra Glyngøre. Desværre kan de ikke skaffes længere.
På mine sidste ture til Nordnorge har jeg imidlertid hjembragt en del af de enebær-røgede sild fra Lofoten - og de ligger nu i fryseren klar til servering ved ganske særlige lejligheder.
Fredag til frokost var det en af disse særlige lejligheder, for vi havde nemlig rejsegilde på vores nye carport. Det blev fejret med en variation over den klassiske "Sol over Gudhjem", som jeg meget passende kalder "Sol over Lofoten".
Sammen med den efterfølgende æggekage og en forsvarlig mængde øl og brændevin blev det et rigtigt rejsegilde, skulle jeg hilse og sige.
Jesper
First taste of winter
16 timer siden
Ingen kommentarer:
Send en kommentar