lørdag den 23. januar 2010

Flaskepost fra P

Flaskepost fra P er tredje bind fra Jussi Adler-Olsens hånd om livet i Afdeling Q - afdelingen for kolde sager - dybt nede i kælderen under Københavns politigård.
Det er også historien om, hvordan brutale og bestialske forbrydelser kan holdes skjult i fanatisk religiøse og sekteriske parallel-samfund som Jehovas Vidner og Faderhuset.
Bøgerne om Afdeling Q, Carl Mørck, Assad og deres besynderlige sekretær, er nok tidens stærkeste bud på en dansk krimiserie med appel til det internationale bogmarked. Jussi Adler-Olsen viger ikke tilbage fra sine skandinaviske kolleger, når det gælder stort anlagte, bloddryppende bestialske og indædt ondskabsfulde drapssager, men i modsætning til de store successerier fra Sverige og Norge er hans bøger herligt fri for løftede pegefingre og samfundskritik.
Makkerparret Mørck og Assad kører endnu en gang i Flaskepost fra P et bizart og fantastisk morsomt parløb, når de dykker dybt i politigårdens store arkiv med uopklarede sager. Den perfekte og uopdagede forbrydelse eksisterer simpelthen ikke i deres univers. Men hvor Carl Mørck tidligere helt klart har haft hovedrollen, er der i Flaskepost fra P blevet betydeligt mere plads til Assad og ikke mindst sekretæren Rosa og hendes mystiske tvillingesøster Yrsa. Det klæder bogen og er sikkert udtryk for, at serien nu har fundet sin endelige form.
Samtidig antyder bogen, at både Rosa og Assad har nogle lig i lasten - og lægger dermed op til yderligere flere bøger i serien.
Forresten byder bogen på noget i litterær sammenhæng så sjældent som en regulær biljagt tværs gennem Danmark. Det er spændende og det er morsomt - ikke mindst fordi der bag rattet sidder en nydelig kvindelig missionær, der for første - og kan jeg godt røbe også sidste gang i sit liv slipper følelserne løs og bruger sin passion på noget helt andet end forkyndelsen af det glade budskab.
Flaskepost fra P er en utrolig helstøbt roman - uden irriterende løse ender. Den er åndeløst spændende og sådan en bog, som man ikke lægger fra sig, når først man er begyndt. Seks ud af seks tørfisk bliver karakteren. Simpelthen et hit!

Jesper

Ingen kommentarer: