lørdag den 15. august 2009

Buuarsikkut - grønlandsk satire IIBuuarsikkut er navnet på en tegneserie, som med ujævne mellemrum optræder i den grønlandske avis Sermitsiaq.
Buuarsikkut kan bedst oversættes til noget i retning af Boas og hans venner. (-ikkut er sådan et grønlandsk vedhæng til navne og som refererer til en persons nærmeste omgangskreds eller familie alt efter sammenhængen). Den tegnes af kunstneren Robert Holmene, som med sin grønlandske baggrund kan gå tæt på etnicitet og selvskabte problemer i det grønlandske samfund - uden at blive beskyldt for racistiske tendenser. Men serien er også meget grønlandsk i den forstand, at mange af striberne refererer til konkrete grønlandske fænomener, som man skal have et større kendskab til livet på verdens største ø for at forstå. Men har man det kendskab er det også tydeligt, at satiren er ætsende - og der bliver gået virkelig tæt på.
Alene figurerne er sådan nogle grønlandske arketyper, som alle os, der har boet der, kan nikke genkendende til og more os over.
Jeg har valgt et par striber her, som bør kunne forstås af alle. Den øverste stribe er en kommentar til, at Grønland ikke alene har verdens højeste cigaretpriser - også elektricitet er temmelig dyrt. Den nederste stribe taler vel nærmest for sig selv, men det er faktisk en velkendt kendsgerning, at det grønlandske arbejdstilsyn holder et vågent øje med de lokale kunstnerværksteder.
Buuarsikkut udkommer desværre ikke regelmæssigt og heller ikke særlig ofte - det er kun blevet til cirka 50 striber i alt. De kan alle ses her.
Ha' det
Jesper

2 kommentarer:

disko13 sagde ...

Denne tegneserie har ramt plet hver gang,synd der ikke er mere af den.
Efter min mening skulle der være masse af baggrund for det.
Det er det bedste sammen med Parkafolket.
Hilsen fra
Tage M.Jessen
diskobear@olsen.mail.dk
ud af mail navn,kan du se at jeg har været på Gl.
været der i 26 år.

Jesper Hansen sagde ...

For mit eget vedkommende blev det jo kun til 14 gode år - men det er da også værd at tage med.
Tak for kommentaren og de venligste hilsener herfra...