onsdag den 25. juni 2008

Tulipanorama


Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Denne gamle sandhed kommer mig i hu, når jeg sidder på mit arbejdsværelse og kigger ud på vores tulipaner. De har nu stået i fuldt flor i to uger og viser endnu ikke de helt store træthedstegn. Det skyldes givetvis den forholdsvis kølige og meget regnvåde sommer, som vi har heroppe i år.
Tulipanen er på mange måder en superæstetisk plante. Dens enkle og klare form gør, at selv små børn kan tegne den. Og dens næsten brutale farvesymfoni gør, at alle synes godt om den. I en snæver vending kan kronbladene bruges som fyld og pynt i en salat. Desuden er den nem at avle, og har som salgsblomst en forholdsvis lang sæson. Jeg har læst, at der sidste år blev solgt 80 millioner afskårne tulipaner i Norge.
Hvis folk kendte lidt til tulipanens historie, så ville de måske være lidt mere forsigtige på børsen. Verdens så vidt vides første tilfælde af en børs-bobbel, der brast, skete i Holland i 1600-tallet, hvor efterspørgslen efter tulipaner steg, uden at udbuddet kunne følge med, så priserne steg til helt urimelige højder. Folk satte deres sparepenge i tulipaner - og selvfølgelig kollapsede denne tilstand, for kunderne kunne sagtens finde andet at bruge pengene til. Nogle få blev rige, mens mange tabte alle deres penge. Akkurat som det skete med IT-aktierne for nogle år siden, og som det nu ser ud til at ske med boligmarkedet både i Norge og Danmark.
Tulipanen stammer oprindeligt fra Tyrkiet og Iran, hvor den blev dyrket i haver allerede omkring år 1000. Den kom til Europa i begyndelsen af 1600 tallet. Navnet tulipan er afledt af den arabiske hovedbeklædning turban.
Og så lader vi billedet stå et øjeblik, så vi alle kan nyde synet.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: