fredag den 21. april 2023

Sprængt oksespidsbryst med spidskål

Gyldenspjæts livret

Onsdag aften havde jeg besøg af et par af de gamle spejdere. En hyggelig tur i skoven for at studere anemoner og ramsløg, som det er højsæson for netop nu.

Det blev også lige undskyldningen for at traktere med en nem og hurtig treretters menu, hvor hovedretten var sprængt oksespidsbryst med stuvet spidskål, der som bekendt var Gyldenspjæts livret.

Det er nem mad, selv om det kræver lidt forberedelse. Sprængningen tager nemlig tid, men passer sig selv. Så allerede fredag smed jeg oksekødet i en saltlage - 80 gram salt, 20 gram nitritsalt og 20 gram sukker pr liter vand. Og da jeg nu var i gang, røg der også lige en kalvetunge i lagen. Det er jo det samme arbejde - og så havde jeg også et godt udgangspunkt for forretten.

Her serverede jeg en lille anretning med kalvetunge og hjemmegjort italiensk salat, en håndfuld håndpillede grønlandske rejer med ramsløgmayo og så en smagsprøve på Kamiks rensdyrspegepølse, som jeg hentede i Kangerlussuaq forleden. Hertil hvidløgsflutes af supermarkedets præfabrikerede type, selv om det ikke fremgår af billedet.

Når oksespidsbrystet er sprængt efter fem dage i lagen, skal det koges i et par timer i vand tilsat et par gulerødder, et par løg, et par stykker selleri, en håndfuld peberkorn og et par laurbærblade. Suppen var i øvrigt genbrug fra dagen i forvejen, hvor jeg tilberedte kalvetungen til min frokost.

Nu gik snakken jo, mens oksekødet simrede, så det fik lige en time for meget. Det gjorde kødet  rigeligt mørt, så det var svært at skære pænt. Nærmest pulled oksespidsbryst vil jeg sige - men det smagte herligt alligevel, så pyt..

Desserten var god, gammeldags gul budding. Det er sådan en dille, jeg har i øjeblikket. Efter måske 35 år uden budding har jeg genopdaget denne skønne gamle dessert, der smager herligt i sig selv, men bestemt ikke bliver ringere af lidt lune amarena-kirsebær på toppen.

Det lyder voldsomt med en treretters til en almindelig onsdag aften, Men det hele kan stort set laves i forvejen, så når først gæsterne er gået til bords, kører det egentlig bare derudaf. Og heller ingen tømmermænd dagen derpå. Det var kørende gæster, så det hele blev skyllet ned med Pepsi Max og sligt.

Ingen kommentarer: