lørdag den 8. april 2023

Så gik der 65 år

Kagelysten

Så viser kilometertælleren 65 år. Dybest set er det tegn på, at jeg efterhånden er ved at være godt brugt, men det vælger jeg at betragte som patina.

Der har været bump undervejs, så tændrørene virker lidt slidte, men overordnet set har det været sjovt - og jeg bilder mig ind, at jeg har oplevet mere end de fleste, så helt ringe har tilværelsen nu ikke været.

Fødselsdagen blev fejret på selve dagen. Det var skærtorsdag og fridag - og med flere efterfølgende fridage til at sove den ud i, så det blev en fest uden lige. Dog med den lille begrænsning at det var lidt i sidste øjeblik, at jeg kom efter, at der skulle være fest. Så det var kun en lille sluttet kreds, der deltog.

Foto: Henrik Jespersen
Det var familien og et par gode venner, der har været en stor støtte i tiden efter Dinas død, som jeg godt ville sige tak til - og så var fødselsdagen en god anledning til at kræse for dem med nogle små godbidder fra køkkengemakkerne.

Foto: Henrik Jespersen
Det var en god fest, så jeg fik ikke fotograferet det helt store, men sådan går det ofte, når først snakken går. Det gjorde den nemlig - og det skal da ikke være nogen hemmelighed, at meget af snakken handlede om Grønland. Sådan er det jo.

Grønland var også temaet i maden. Jeg lagde ud med en lille appetizer - lidt rensdyrspegepølse fra Kamik i Nuuk, som jeg hjembragte fra Kangerlussuaq forleden. Serveret med rugbrødssnacks med kvan venligst sponsoreret af Air Greenland. Hertil ramsløgmayonnaise, for det er jo sæson for ramsløg.

Så fulgte den berømte laks baroque, som har været en af mine tilbagevendende serveringer, siden jeg lærte retten at kende på madlavningsholdet i Sisimiut for næsten tredive år siden. Så fulgte en lammekølle med bagte rodfrugter, flødekartofler og en lille klat sauce på lammefonden.

Finalen blev den grønlandsk kaffeinspirerede kage, som jeg over de seneste måneder har udviklet sammen med Jørn Bager, der også beredvilligt hjalp mig i køkkenet om morgenen, selv om han ikke deltog i festen. Stor tak for hjælpen til Jørn. For resten også en stor tak til Birgitte og Leo, som hjalp med serveringen gennem dagen.

Kagen blev godt modtaget - og jeg mener selv, at den nu har fået sin endelige form. Henrik har lavet videoen nedenfor, som viser det store øjeblik, hvor Rikke skar for - og det viste sig, at kagen havde det helt rigtige snit. Jeg skal nok dele opskriften på et senere tidspunkt, men foreløbig må du nøjes med billederne. 

Dagens vine var Cremant fra Alsace, Giersberger, Macon d'Ace fra Bourgogne, Ventoux i Cotes du Rhone fra Vidal-Fleury samt en tiårs tawny.

Tak fordi I ville være med til at fejre min fødselsdag - allesammen. Også en stor tak for alle hilsenerne på Facebook og Linkedin. Jeg er ikke så pjattet med sociale medier, men når man har fødselsdag, er det en ren fornøjelse.

Ingen kommentarer: