søndag den 26. februar 2023

Grønlandsk kaffe-kage

Nyt fra udviklingsafdelingen

Jeg har været i laboratoriet for at udvikle en kage, der smager som grønlandsk kaffe. Udviklingsarbejdet har stået på i et par uger sammen med min gode ven Jørn, der godt nok er smed, men meget passende hedder Bager til efternavn - og er ret skrap i kagekunsten.

Vi satte os ned over en kop kaffe og ping-pongede frem og tilbage med ideer - og endte med at lave kagen med udgangspunkt i en ostekage, men lagdelt med de forskellige smage.

Vi skulle bruge kagen som dessert til en herremiddag i Øland Sildelaug i fredags. Det blev en fin premiere, og kagen blev godt modtaget, selv om der fortsat er plads til justeringer. Jeg kan blandt andet godt tænke mig at overtrække kagen med glace i stedet for geletoppen, så man får en nordlys-effekt. Men det må komme en anden god gang.

Under alle omstændigheder smager kagen tossegodt. Her er opskriften på grønlandsk kaffe-kagen, vers. 1.0, med enkelte justeringer på mængderne:

Smør en springform. Lav en bund på 200 gram blended havregryn, 200 gram smør og 150 gram rørsukker. Det hele på en varm pande og brunes let. Massen lægges i bunden af springformen og glattes ud.

Bland 200 gram flødeost, 500 gram mascarpone, tre spiseskeer honning og smag til med lidt citronsaft. Det skal ikke være surt, men man skal fornemme citronen.

Tag 2/3 af ostemassen, tilsæt 1 dl stærk espresso, en dl whisky og en halv dl Kahlua. Smelt seks blade husblas i en halv dl fløde. Rør sammen og hæld det på havregryns-bunden i formen og i fryseren ti til femten minutter, så det kan sætte sig.

Tag den sidste tredjedel af ostemassen, tilsæt en halv dl Grand Marnier og lidt revet appelsinskal. Smelt tre blade husblas i fløde, rør sammen og hæld det på kaffe/ostemassen, som forhåbentlig har sat sig. I fryseren igen.

Lav en gele af 2 dl blå curacao og 1 dl vand samt tre blade husblas. Hæld over den satte ostemasse. Hæld over bagsiden af en ske, så bliver det pænest. Pynt med hvid chokolade.

OBS: Bunden bliver meget hård i fryseren, så hvis man har tid til det, kan man nøjes med køleskabet.

Velbekomme. Jeg hører gerne fra læsere, som har forsøgt sig med opskriften.

Ingen kommentarer: