lørdag den 28. januar 2023

Den ny åldermand er ålright

Sild og ål

Øland Sildelaug har fået ny oldermand. Efter seks år på posten har Michael Christiansen besluttet at give posten videre til Palle Strandgaard - og da den slags beslutninger i sildelauget ene og alene er oldermandens, var valget ikke til debat, så det skete naturligvis med akklamation på årets første møde fredag aften.

De to herrer har begge en fortid i forsvaret, så vagtafløsningen skete naturligvis med fuld militær honnør. Michael overrakte fanen, som i den aktuelle sammenhæng er en dirigentklokke, til Palle, mens svendene stod ret under den højtidelige ceremoni.

Men den slags gøgl kan man ikke leve af, så umiddelbart efter vagtskiftet gik alle i gang med at forberede aftenens måltid under ledelse af den nyudnævnte oldermand med god hjælp fra Ole. Det handler om at gøre sig populær fra første færd, så oldermanden havde bestemt, at aftenens menu skulle være stegte ål med en sildemad til forret.

Ole er laugets åleekspert, så han styrede med blid hånd forberedelserne til det måltid, som alle så frem til. Han havde flået ålene hjemmefra, så det var en forholdsvis overskuelig opgave at tilberede dem efter nøjagtig 21 minutters ophold i en veldefineret saltlage. De blev stegt i smør - rigeligt med smør, selvfølgelig.

Der skulle også lige være tid til at smage giftblanderens nyeste fluidum - og her var der reminiscenser fra julen. Giftblanderen havde fået den geniale ide at overhælde overskuddet af brunkager med vodka - og lade hele herligheden trække i tre dage. Det smagte af jul - ret voldsomt endda - men årstiden til trods forsvandt julesnapsen som dug fra solen. Et smukt indfald, indrømmer skriverkarlen.

Måltidet blev indledt med spegesild - på rugbrød og krydderfedt og flot anrettet, som kun sildebrødrene kan gøre det. Behørigt skyllet ned med et udvalg af snapse - både fædrelandets velkendte Røde Aalborg, svenske O.P. Anderson og så en lille ny benævnt Fad, som er lagret på sherryfade og spædet op med rom. Den duftede af vanilje og tåler næppe sammenligning med en god, gammel Rød Aalborg. Men sådan må det jo være i et sildelaug, hvor oldermanden kalder sig konservativ, men som det er velkendt i dagens politik, skal den slags etiketter jo ikke tages alvorligt.

De nymodens påfund gik også igen i dagens hovedret, for ålene blev serveret med persillesauce og ikke stuvede kartofler, som den gode danske tradition ellers byder.

Men ålene var i orden. Af lokal proveniens fra bredningen ved dæmningen. Her kan man virkelig tale om kortrejst mad, som er en af tidens voldsomme tendenser i den kulinariske verden. Det smagte herligt og der blev spist op - rub og stub - otte kilo ål til 15 mand.

De dygtigste nåede to gange rundt om tallerkenen med benene, men mindre kunne nu også gøre det.

Mætte og tilfredse kunne laugsbrødrene konstatere, at den ny ålderman er ålright.

2 kommentarer:

Hans Michael Christiansen sagde ...

Igen et flot og levende blogindlæg om aktiviteten i Øland Sildelaug

Jesper Hansen sagde ...

Tak Michael