mandag den 15. maj 2017

Manus nigra

Den sorte hånd


Dina ser Herrens ud - og det er altså ikke sådan en generel betragtning, men det var ikke noget kønt syn, der mødte mig, da jeg kom hjem fra Grønland.

Sidste weekend var fruen nemlig i Odense og besøge noget familie - og der blev hun kørt ned af en cykeltosse, der legede Bjarne Riis på stierne i et af den fynske hovedstads boligkvarterer.

Det var alvorligt og kostede en tur på skadestuen samt flere efterfølgende lægebesøg. Masser af skrammer og snitsår, og så er Dina altså helt blå på den ene side af næsten hele kroppen. I dag måtte vi også en tur til vagtlægen for at få drænet den venstre albue, der var vokset til dobbelt størrelse.

Desværre havde hverken Dina eller niecen åndsnærværelse nok til at tilkalde politiet, hvilket ellers ville have været på sin plads, da cykelpaten oven i købet havde den frækhed at beskylde Dina for at have ødelagt hans cykel. Den slags klaphatte bør simpelthen spærres inde i et rottehjul - og så skal nøglen smides væk.


Manus Nigra var i øvrigt navnet på det storserbiske selskab, der i sin tid fik Gavrilo Princip til at myrde Østrig-Ungarns tronfølger Franz Ferdinand i Sarajevo den 28. juni 1914, hvilket var den direkte anledning til 1. verdenskrig.

Den sorte hånd er også kendt fra Scherfigs Det forsømte Forår, hvor det er et broderskab blandt gymnasieeleverne med slagordet "Død over Blomme!".

Den sorte hånd blev også kendt i forbindelse med en valgplakat ved folkeafstemningen om jordlovene i 1963 - og det er spørgsmålet om ikke plakatens dystre spådom nu er gået i opfyldelse i forbindelse med den seneste ejendomsskattereform, hvor skatterne kan indefryses som prioriteter i privat ejendom.

Ingen kommentarer: