torsdag den 4. maj 2017

4. maj i Farsø

Spejderne i Farsø holder fast ved 4. maj-markeringen

Spejderne i Farsø bærer fanerne frem til Mindelunden.
Torsdag aften gik turen endnu en gang til Farsø for at markere befrielsen i 1945. Det er en gammel tradition, som jeg endnu husker fra min tid som spejder i byen.

Spejderne i Farsø holder fast i traditionen og bruger lejligheden til at aflægge spejderløftet i den mindelund, som efter krigen blev skabt i tæt forbindelse med spejderhuset i søanlægget. Det skyldes to af troppens spejdere, Per Sonne og Christian Ulrik Hansen, som blev skudt af tyskerne.

Peter Q. Rannes fortalte om vores barndoms
frihed i Farsø. Det var blandt andet frihed for pædagoger
og mobiltelefoner.
Aftenens tale blev holdt af Peter Q. Rannes, der er et par år yngre end mig - og jeg indrømmer blankt, at det var en tale, jeg gerne ville have holdt, for jeg var helt enig i indholdet.

Talen handlede naturligt nok om frihed, dog ikke så meget i krigshistorisk forstand, men som vi oplevede det som børn og unge i Farsø i begyndelsen af halvfjerserne. Det var frihed for pædagogiske institutioner, mobiltelefoner og curlingforældre. Det gav os en særlig opvækst, hvor vi nok lavede ulykker, men også selv formede vort liv.

Det skete blandt andet i patruljehytterne i Grønnerup, hvor vi tilbragte de fleste weekends. Det blev typisk aftalt i skolen om fredagen, og efter en tur til købmanden efter proviant tilbragte vi weekenden ude i skoven - uden at der var bekymrede forældre, der ringede på mobiltelefonen for at høre, om vi nu havde skåret os i hånden eller måske faldet ned fra et træ.

Det skete ganske vist, men det var noget, man gik stille med, for inderst inde vidste vi jo godt, at vi selv var ude om det.

Tak til Peter for aftenens tur tilbage til barndommens gade.

Hjemturen fra Farsø gik via Fandrup over Grønnerup og Trend. Midt i det lysegrønne løvspring og majaftenens orange sol var det Danmark fra den allerbedste side - det Danmark som blev frit for 72 år siden.
Spejderhuset og mindelunden i Farsø Søanlæg.
Der blev også tid til at stille en blomst og hilse på
forældrene, der ligger i fællesgraven på Farsø kirkegård.

Ingen kommentarer: