tirsdag den 10. marts 2015

Dagens ord LXX

Samfundshjælper

Bang og Olufsens klassiske samfundshjælper stammer
 fra 1937 og er ofte betegnet som
  "Danmarks mest stjålne samfundshjælper."
Dagens ord er det gode, danske, lidt eufemistiske udtryk "Samfundshjælper", der jo ikke er en betegnelse på en god person, men derimod en ølåbner.

Jeg husker tydeligt udtrykket fra min barndom, hvor det krævede en pædagogisk forklaring fra mine forældre til en evigt nysgerrig drengesjæl. Men jeg mener også at have konstateret, at ordet i vore dage er temmelig sjældent brugt. Vel nok især fordi det meste øl og sodavand - i det mindste i min omgangskreds - er emballeret på dåse og slet ikke kræver en samfundshjælper.

Derfor indrømmer jeg blankt, at det var lige før, jeg rejste mig og blottede hovedet, da ordet mandag aften blev brugt i TV-programmet "Kender du typen?". Værten, Mads Steffensen, ville servere en øl, men skulle lige "lede efter en samfundshjælper...". Det var smukt og ganske uventet at høre det gode, gamle udtryk i et moderne kendis-program.

Som betegnelse for en øl-åbner stammer samfundshjælperen fra tyverne - brugt første gang på tryk i Politiken i 1929. Ordet udtrykker Storm P'sk vid og lune - og vel også lidt sarkastisk bid: Uden øl vil samfundet gå i stå - og det ophøjer øllet til det kit, der binder det danske samfund sammen i de brølende tyvere, der jo fik en brat ende med børskrakket i netop 1929.

Samfundshjælper er givetvis inspireret af organisationen "Samfundshjælpen", der var en strejkebryderorganisation i tyvernes Danmark.

Ingen kommentarer: