Dagens ord er "ind" - et lille adverbium, der som en kræftsvulst breder sig i moderne dansk - og især blandt yngre, kvindelige reportere i statsradiofonien. Mellem kl. 16.00 og 18.00 i dag hørte jeg en af disse selskabspapegøjer kvidre lystigt på P4, hvor hun spurgte "ind" til problemer, altimens hun berettede om folk, der mødte "ind" på arbejde og opfordrede lytterne til at byde "ind" med historier.
Den Danske Ordbog nævner 165 forbindelser mellem et verbum og "ind" - og blandt disse mange eksempler er kun udtrykket "spørge ind" blandt de ovennævnte medtaget. Her hedder det, at forbindelsen især bruges i behandler- og pædagogisk sprog. Da journalister hverken er psykologer eller pædagoger, ville det derfor klæde radioens reportere, at de undgår den slags sproglig afsmitning fra en opvækst i nogle af velfærdssamfundets mange institutioner.
Og nu jeg er i gang: P4 Nordjylland har en udsendelse lørdag formiddag med det ikke særligt nordjyske navn "Barista"- hvad så end meningen er med det.
På Facebook har folkene bag programmet lagt et link ind til en programoversigt fra TV i de gamle dage for en snes år siden. Meningen er vistnok, at vi skal grine af oplæserens tempo.
Jeg medgiver, at det ikke er særligt spændende, når vi får det, vi ser, læst op, men det at fortælle, hvad vi ser, bliver jo inden for sportsjournalistikken nærmest betragtet som en kunstart - og jeg har derfor svært ved at se det morsomme i, at en oplæser bruger et pænt, korrekt og tydeligt dansk. Det kan disse kvindelige radioreportere lære meget af - og hvad der er nok så væsentligt: Bemærk, hvordan oplæseren holder sig til emnet, og ikke forlyster seerne med private oplevelser. Det kan nutidens journalister sandelig også lære meget af.
Jesper
Cycling instead of running
7 timer siden
Ingen kommentarer:
Send en kommentar