tirsdag den 26. oktober 2010

Irish Stew

Efteråret er sæson for rustik og kraftig mad med masser af næring, så vi kan holde varmen.
Når regnen siler ned, og vinden hyler i de næsten nøgne træer, er der ikke noget bedre end at sidde ved middagsmordet med ild i brændeovnen og labbe kraftige sager som gule ærter, oksehalesuppe, skipperlabskovs eller brunkål i sig. Det er mad, som vi alle holder af, men som også nemt sætter sig på sidebenene.
En velsmagende undtagelse herfra er irish stew, der, tilberedt som vi nu gør her i huset, i hvert fald ikke er specielt kalorierig.
Irish stew er i sin oprindelse rigtig fattigmandsmad, hvor hovedingredienserne er kål og kartofler samt lidt fårekød. Men der er nu ikke så mange regler, så man kan sådan set selv sammensætte retten af, hvad man nu lige har ved hånden, blot man husker kål og kartofler. Rigtige kendere insisterer vistnok på, at retten skal laves i ovnen, men den kan nu også sagtens laves i en stor gryde på komfuret.
Forleden tog vi et pund lammekød, et kvart hvidkål, et pund kartofler, en kvart selleri, en porre, et par løg og nogle gulerødder alt sammen skåret i tern og lagt i en gryde med en halv liter vand og krydret med salt, peber og et par laurbærblade. Hele herligheden bringes i kog og får lov til at småsnurre i halvanden time uden omrøring. Når tiden er gået, rører man det godt igennem, så det tykner ligesom skipperlabskovs - og så er der ellers ikke andet at gøre end at sige velbekomme. Mums!
Til dessert fik Dina pærer, brunet på panden som brune kartofler og drysset med kanal som en herlig garniture til vanilleis. Det har helt sikkert smagt godt, men siden det var lykkedes mig at blive mæt i kaloriefattig irish stew, sprang jeg denne kaloriebombe over. Jeg skal jo passe på mine venusmål...

Jesper

4 kommentarer:

papagreenfoto sagde ...

hej Jesper

tak for indsparket ,
kan kun give dig ret DET er en " herreret" som også godt kan spises af damer .

Jeg er den der er smuttet ud og handle , kålen -gulerødderne-kartoglerne , er i hus og det samme er den gode stærke hjemmerørte sennep og de hjememsyltede rødbeder

mundvandet løber allerede

Jesper Hansen sagde ...

Velbekomme....

Ole sagde ...

Den skal prøves, selv om kål nok ikke er det mest populære hos ungerne herhjemme. :)
Tak for opskriften.

Jesper Hansen sagde ...

Hej Ole
Så er det godt, at ungerne ikke spiser her i huset - for i dag brugte jeg det sidste lammekød på en anden irsk specialitet - får i kål!