tirsdag den 3. august 2010

Danmarks mest stjålne ølåbner

Bang og Olufsens berømte ølåbner siges at være Danmarks mest stjålne samfunds-hjælper - som man kaldte den slags i gamle dage - og er helt uden konkurrence det produkt, som Bang og Olufsen har produceret flest af.
Prototypen til ølåbneren så dagens lys en aften i 1937. Den blev udviklet af Holger Krogh, som arbejdede på Bang og Olufsens laboratorie-værksted som maskinarbejder. Han var om nogen inspireret af Peter bang og Svend Olufsens ideer om funktionelt design - og værkstedet bar i mange år efter hans død navnet Kroghs Værksted.
I de sene aftentimer på værkstedet skar han logo-oplukkeren ud i krydsfiner og fik kollegerne i forniklingsafdelingen til at forkrome den, inden han præsenterede ideen for Peter Bang, som blev så begejstret, at han på stedet købte rettighederne formedelst 25 kroner. Siden har det danske designikon brugt ølåbneren som reklamegave - eller merchandise som det kaldes i dagens Danmark.
Ølåbneren kunne i mange år kun erhverves, hvis man fik den forærende eller simpelthen nolede den- og det har givet den statussen som Danmarks mest stjålne samfundshjælper. Faktisk findes der en Facebook-side for folk, som indrømmer, at de har stjålet en Bang og Olufsen oplukker.
Tiderne har siden skiftet - og den kan i dag købes for en rund 50'er - det dobbelte af Holger Kroghs honorar i 1937. Den er fremstillet indtil nu i godt to millioner eksemplarer. Det er et antal, som de ellers eksklusive Bang og Olufsen-produkter sjældent kommer i nærheden af.
Der er vel næppe nogen, som vil påstå, at oplukkeren er direkte køn, men den ligger godt i hånden. Og så virker den til sit formål. Akkurat som det, jeg vil påstå er verdens bedste og mest suveræne fjernbetjening - Beo4 - der blev lanceret i 1994, og kan bruges til alle Bang og Olufsen-produkter, som er fremstillet siden 1988 - noget der er helt unikt i en verden, hvor stort set alle elektroniske produkter har deres egen fjernbetjening. Det er genialt!
Med Beo4 kan man klare sig med en fjernbetjening. Den er oven i købet programmerbar og kan bruges til at styre alt fra gardiner, lys, tyverialarmer og til boblebad. På nettet har jeg sågar set et eksemplar brugt som computer-mus. Så hvis der er et produkt fra den danske radio/TV-producent, som nogensinde skal gøre logo-samfundshjælperen rangen stridig som mest producerede produkt, må det bestemt være Beo4.
Holger Krogh holdt åbenbart af at arbejde i sit værksted om aftenen, for ølåbneren var ikke det eneste, han lavede. Under krigen byggede han en modeljernbane med et fantastisk damplokomotiv og et par meter skinner. Motoren til lokomotivet havde han fundet i vraget af et tysk fly, som var styrtet ned i nærheden af Struer. Motoren var så stærk, at lokomotivet kunne trække en symaskine efter sig. Peter Bang tilbød ham 500 kroner for modeljernbanen - 20 gange honoraret for oplukkeren - men Holger Krogh takkede nej. Det skulle være en gave til hans sønner.
Holger Krogh var under krigen også aktiv i modstandsbevægelsen. Hans bidrag til kampen var naturligvis radiosendere - og så reparerede han håndvåben. Når de skulle testes, affyrede han dem ind i tørvene i Svend Olufsens fyrkælder!

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: