lørdag den 7. maj 2011

Træls!


Torsdag var en rigtig træls dag for præsten i Helligsø kirke i Sydthy. For parkerings-pladsen var fyldt, og bilerne holdt i lange køer op til kirken. På kirkegården var der liv som aldrig før - og anledningen var ikke præstens budskaber, men noget så ugudeligt som en gammel flyver.
Flyspottere fra det halve Nordjylland var samlet ved kirken for at se en Avro Lancaster fra anden verdenskrig, som i anledning af befrielsesdagen skulle gennemføre et low pass over kirkegården, hvor den engelske flight sergeant Frank Cairns er begravet. Han mistede livet i en alder af 23 den 12. april 1945, da hans fly styrtede i havet efter at have nedkastet våben ved Fjerritslev. Cairns drev i land på stranden ved Helligsø. Flyets pilot er begravet i Tornby ved Hirtshals, mens den resterende del af flyets besætning aldrig er fundet.
Desværre blev det også en rigtig træls dag for flyspotterne - for veteranen dukkede aldrig op. Overflyvningen var annonceret til at ske lidt over 15.00. Kameraerne var i stilling, og forventningerne store. Med jævne mellemrum blev der spidset ører. Var det Lancasterens fire Rolls Royce V12 Merlin-motorer, som brummede i det fjerne? Nej, det var såmænd bare en traktor med en gyllespreder. Og sådan gik der en rum tid, indtil en dame kunne fortælle, at hendes mand netop havde ringet og fortalt, at han stod og så på Lancasteren, der holdt parkeret i Billund Lufthavn.
Øv, øv og atter øv! Der er langt fra Øland til Helligsø, og inden jeg kørte hjemmefra havde jeg ellers tjekket med den engelske ambassade og sikret mig, at flyet var på vej. Nu var der ikke andet at gøre end at køre hjem igen med uforrettet sag. Og dog. Så fik jeg da set Helligsø kirke, som ligger med en fantastisk udsigt over Nissum Bredning. Og det var en smuk forårsdag, hvor Limfjordslandet viste sig fra sin allersmukkeste side, så helt spildt var dagen da ikke.
Jeg har fundet et par fotos af Lancasteren, som må gøre det ud for det fly, som nok fløj rundt i Danmark på befrielsesdagen, men aldrig nåede Helligsø. Forresten har jeg selv prøvet at flyve Lancaster for en snes år siden. I simulator, forstås, på War Memorial Museum i London.
Jeg har til denne artikel forsøgt at indhente en kommentar eller en forklaring på det forsvundne low pass hos RAF og den engelske ambassade i København - desværre uden held. Det er også træls!

Jesper

Foto: Wikipedia og RAF

2 kommentarer:

Dorte sagde ...

den officielle kommentar er:

Det skyldes noget der minder om incompetance hos BBMF. De missede også Randbøl kirke om torsdagen. Vi checkede op på det og det viste sig at den flight plan besætningen havde fået udleveret af BBMF ikke var lig med den som Ambassaden havde sendt til dem.
Der manglede , ser det ud til, tre steder. Og vi havde ikke i DK set flight planen før torsdag eftermiddag da de ankom til Billund.

Jesper Hansen sagde ...

Hej Dorte

Tak for kommentaren - som jo formelt set forklarer hændelsen. Men det er da dybt bekymrende og temmelig mystisk, at noget sådant kan forekomme. Jeg modtog ambassadens flight plan lørdagen før...

mvh

Jesper