onsdag den 23. december 2009

Rock-arkæologi ved juletid

Dette er historien om, hvordan en gammel cowboysang blev en del af de danske juletraditioner.
En af de mest spillede sange i radioen her i denne søde juletid er Shubiduas version fra 1973 af Bing Crosbys store julehit White Christmas, oprindelig skrevet af Irving Berlin.
De fleste har vel hørt den så ofte, at man næppe lægger mærke til saxofon-mellemspillet - og det burde man nok ellers gøre. For det er nemlig en helt anden melodi, der bliver spillet her.
Mellemspillet er nemlig en parafrase over Johnny & The Hurricanes store hit fra 1959 "Red River Rock".
Johnny & The Hurricanes kom oprindeligt fra Toledo, Ohio og fik med instrumentalnummeret Red River Rock et internationalt gennembrud. Singlen sogte flere end en million eksemplarer og bandet var nummer fem i USA og nummer tre i Storbritannien. Som det så ofte sker, blev det ikke rigtig til flere hits, men Johnny & The Hurricanes forblev et etableret orkester i Europa, hvor de blandt andet spillede i Star Club i Hamborg i 1962 med det på det tidspunkt relativt ukendte orkester The Beatles som opvarmningsband. Johnny & The Hurricanes stoppede først i 2006, da lederen Johnny Paris døde. Kort før sin død anslog han, at orkestret gennem årene havde haft flere end 300 medlemmer.
Graver vi et spadestik dybere, så viser det sig, at historien slet ikke begynder her. For Red River Rock er i virkeligheden ikke Johnny & The Hurricanes værk. Melodien stammer nemlig fra den traditionelle cowboysang Red River Valley. Sangen blev første gang indspillet af den syngende cowboy Carl T. Sprague med titlen Cowboy Love Song så tidligt som i 1925. Rigtig kendt blev den imidlertid først i Texas Jules Vernes Allens indspilning fra 1929. Allen skal angiveligt have fortalt, at han mente, at sangen i sin oprindelse er europæisk. De første trykte noder til melodien stammer dog allerede fra 1879 fra det vestlige Iowa. Edith Fowke - en canadisk folkemindesamler - har påvist, at sangen var kendt i mindst fem canadiske delstater før 1896. Red River Valley er et nordamerikansk område, som gennemstrømmes af Red River of the North, der har sit udspring i Manitoba i det sydlige Canada.
Desværre findes Red River Rock med Johnny & The Hurricanes ikke på YouTube, men her er en indspilning med det finsk-svenske coverband The Hurriganes fra det finske stats-TV YLE. Og mens du lytter til den, kan du jo så fundere over det dybt fascinerende i, at en gammel cowboysang ender på de danske juleborde og i de finske saunaer.


Shubiduas Rap Jul blev oprindeligt udgivet i 1973 som en opfølger til de to første shub-hits Fed Rock og Stærk Tobak. Men i 2001 blev den genudgivet på en hel CD med jule og nytårshits, som hed Rap Jul og Godt Nytår.

God jul, rap jul og som de siger i Finland: Huvää joulua
Jesper

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hej Jesper

Sjov historie om den gamle saxofonklassiker. Du har gravet dybt - lige så dybt som den gode Erik Kramshøj ofte gjorde. Desværre havde monopolet ikke ører for hans fremragende programmer, som jeg lyttede til med begejstring, da de kørte søndag aften på P4.

Man kan da finde den med Johnny And The Hurricanes på nettet - bare ikke live. Men finsk med Freddy Fræk horn er da også helt godt..

God jul

Per Lyngby