onsdag den 2. december 2009

Det store mørkekammer

Det er ikke meget, vi ser til lyset i Tromsø i øjeblikket.
Billedet her til venstre er taget i middagspausen mandag. Det hjælper lidt, at der ligger lidt sne - og at månen sådan er fuld midt på dagen.
Det er bestemt ikke optimale forhold at fotografere under. Jo, måske, hvis jeg havde mit spejlrefleks og et stativ. Men i denne uge har jeg kun taget mit lille IXUS med herop.
Det lille kamera er faktisk et teknologisk mesterstykke og kan tage billeder under snart sagt alle forhold. Der er heller ingen tvivl om, at teknikken har slidt i det for at få et ordentligt billede ud af det rene ingenting, men vellykket er det ikke - også selv om jeg efterfølgende har forsøgt at rette lidt op på billedet med PhotoShop.
Til gengæld giver billedet et godt indtryk af lyset heroppe - i de par timer midt på dagen, hvor det ikke er fuldstændig mørkt, hvilket vil sige mellem ti og to. På en overskyet dag kan det faktisk være lige meget, om det overhovedet bliver lyst, men på en klar dag som mandag får vi den mest vidunderlige blå farve på himlen - og det er den, som er fastholdt på billedet.
Meteorologerne og astronomerne taler om tre grader af tusmørke:
1. Borgerligt tusmørke
Perioden fra solnedgang til Solen er 6 grader under horisonten. Udendørs aktiviteter kan i reglen foregå uden kunstlys, og både horisontlinien og genstande på jorden kan tydeligt ses.
2. Nautisk tusmørke
Perioden fra solnedgang til Solen er 12 grader under horisonten. Som regel kan man se omridset af genstande på jorden, mens horisonten er vanskelig at skelne.
3. Astronomisk tusmørke
Perioden fra solnedgang til Solen er 18 grader under horisonten. Man ser et mere eller mindre kraftigt genskær af solens lys på himlen. "Lyse nætter" vil sige, at der er astronomisk tusmørke hele natten.
Altsammen selvfølgelig tilsvarende ved solopgang.
Populært sagt er borgerligt tusmørke det, som vi almindelige dødelige opfatter som tusmørke - og det er altså knap så vidtgående en definition som astronomisk og nautisk tusmørke. I dag var det borgerligt tusmørke i Tromsø i perioden fra 8.53 til 14.13. Den tilsvarende periode i Aalborg-området er en time før solopgang og en time efter solnedgang, som i dag skete kl. 8.39 og 15.41. Det vil altså sige, at hvis du vil have en fornemmelse af, hvordan lyset er heroppe, skal du kigge på himlen i Danmark for eksempel ved 8-tiden eller igen ved 16-tiden i denne uge. God fornøjelse.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: