torsdag den 15. oktober 2009

Citater af Stalin

I det foregående indlæg kom jeg fejlagtigt til at tillægge Stalin citatet "Tillid er godt, kontrol er bedre". Henrik har været så venlig at gøre opmærksom på, at det faktisk er Lenin, som er ophavsmand til disse visdomsord.
Den må jeg tage til mig og beklage - omend det ikke ændrer substantielt i artiklen. Ud fra mottoet at der ikke findes fejl, som er så store, at de ikke tåler at gentages, vil jeg da også nævne, at miseren til dels skyldes min gamle bekendte fra gymnasietiden Søren Bak, som begik akkurat den samme fejl i sin klumme i søndagens udgave af Nordjyske Stiftstidende.
Læserne skal imidlertid ikke snydes for et par Stalin-citater. Manden var dejligt illusionsløs - og det er der kommet et par rigtige perler ud af - vel at mærke, hvis man forstår magtens sprog:
- En enkelt død er en tragedie, en million døde er statistik!
- Paven? Hvor mange divisioner har han?
- Døden løser alle problemer - ingen mand, intet problem!
- Taknemmelighed er en sygdom, hunde lider af!
Og med dette indblik i en socialistisk diktators tankerækker skulle de fleste af os vel være godt vaccineret mod venstrefløjen til det kommende valg - for om de nu hedder Stalin, Lenin, Stoltenberg, Søvndal, Thorning eller Mette Frederiksen betyder mindre. Det er kun magten, som interesserer dem. Dit og mit vel betyder intet!

Ha' det
Jesper

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvor kommer citatet "Tillid er godt, kontrol er bedre" egentligt fra?
Jeg ser skiftevis de to herrer, Stalin og Lenin, tilskrevet dette citat, men intet steds henvises der faktisk til en konkret kilde. I virkeligheden er sandheden måske at ingen af de to starutter har fundet på disse bevingede ord, men at kilden egentlig skal findes et helt andet sted?

Jesper Hansen sagde ...

Det er fuldstændig lige gyldigt, hvem der har sagt det først - det er socialismen i en nøddeskal - og om det er Søvndal, Thorning, Stalin eller Lenin der har sagt det, ændrer ikke ved den kendsgerning.

Anonym sagde ...

Det er ikke dokumenteret, at Lenin har sagt disse ord. Her er en tysk artikel om citatet: http://www.zeit.de/stimmts/2000/200012_stimmts_lenin
Der står i den, at historien muligvis er opstået, fordi Lenin har været glad for at citere et gammelt russisk ordsprog: "Doverjaj, no proverjaj", som betyder: "Hav tillid, men tjek efter!"
Sådan er det som bekendt tit med de bedste citater - de, som de tillægges, har ikke sagt dem. Men pyt - vendingen er jo lige træffende for det - og det er under alle omstændigheder ikke tilfældigt, hvem den tillægges.

Jesper Hansen sagde ...

Kære anonym
Som jeg skrev - ingen fejl er så stor, at den ikke tåler gentagelse! Men det er nu flintrende ligegyldigt, hvem der har sagt det. Det er jo - som du skriver ikke tilfældigt, hvem citatet tillægges - og under alle omstændigheder er artiklens budskab. at socialisme er en vederstyggelighed - selv i dansk hyggeform!

Jesper

Lasse Halberg sagde ...

Hvem er det der har brugt citatet flittigt for nogle år siden da "kontrolsamfundet" blev indført.
Hed han ikke Klaus Hjort Frederiksen, og er temmelig BLÅ????
Det værste i samfundet som desværre har hærsket i en del år er : "Laveste fællesnævner"! Giver det ikke en lav standart, hvor initiativ lammes, og dumhed / dovenskab fremmes??+

Jesper Hansen sagde ...

Når man hverken kan stave til standard eller herske, bør man holde en lav profil i den offentlige debat. I øvrigt gider jeg ikke stå til ansvar for, hvad Claus Hjort Frederiksen eventuelt har sagt. Som alle andre venstrefolk er han jo en socialist i fåreklæder...