lørdag den 27. april 2024

Sildelaug-lagkage

Hvedebrødsdag

Der var lagt op til varme hvedebrødsdage, da Øland Sildelaug fredag aften holdt sit april-møde. For sidste fredag i måneden er fast mødedag i lauget - og det har regeringen jo endnu ikke lavet en lov imod. Så store bededag blev fejret med maner og så selvfølgelig varme hveder.

Aftenens menu var fastlagt af skriverkarlen, som bød på en forholdsvis enkel treretters. Enkel i serveringen, men der var mange ting, der skulle sættes i gang fra mødets begyndelse. Så næsten alle mand var på dæk fra start, mens de sidste to var på dæk for at dække bord.

Første servering var en sildelagkage, der i dagens anledning var omdøbt til sildelaug-lagkage. En delikat lille ting, som laves på en bund af nye kartofler. De skulle koges og nå at køle af inden tilberedningen, så det var med at rubbe neglene fra start af.

Sildene anrettes på de skivede kartofler, der hældes en lækker karry-dressing på - og så pyntes der med æg, karse, rød peber og hakket rødløg. Det  kan anrettes med større eller mindre elegance, finesse og akkuratesse, men smager under alle omstændigheder himmelsk.

Så stod den på blomkålsgratin med glaseret hamburgerryg - og lidt smørsovs til. Gratin er en lækker ting, som kan varieres i det uendelige - og er også en god resteret, hvis det skal være. Med omhu og kærlighed er det heller ikke svært at lave - og en sikker succes nu, hvor de første italienske blomkål er i butikkerne. Senere på året skal det selvfølgelig være blomkål fra den hjemlige nyttehave.

Blomkålsgratin er en herlig mormor-ret, som var søndagsmad i gamle dage. Laugsbrødrene var enige om, at det er en skam, at sådan er ikke længere.

Aftenens sidste servering lå lige til højrebenet. Varme hveder, selvfølgelig. Og hjemmebagte, selvfølgelig. Taget lige ud af ovnen lige inden serveringen med koldt tandsmør og syltetøj. For det var jo dessert, så der skulle også lige være lidt sødt til at slutte af med.

Der blev også tid til at teste giftblanderens porsesnaps. Den har tidligere været på programmet, men efter et års lagring var den nu modnet og rund i smagen.

Helt utraditionelt blev de varme hveder skyllet ned med kaffe og for nogles vedkommende en enkelt brændevin. Sild, gratin, hamburgerryg er også typiske brændevins-retter, så det blev der drukket en del af i aftenens løb, men kaffen gjorde sit, så mødet sluttede på slaget 10 med Ølandssangen.

Det var så den store hvededag.

Ingen kommentarer: