mandag den 26. juni 2023

Studenternelliker

Dovnegubbens haveråd

I sidste uge sprang årets studenter ud - og så er det også tid til studenternelliker.Netop nu står de i fuldt flor. Og jeg har rigeligt af dem, så jeg kan også flotte mig med studenternelliker i vaserne.

Det er en lidt bøvlet plante, som, hvis man følger bogen, kræver en del arbejde. Den er to-årig og skal sås året før. Så skal der først prikles og siden plantes ud. Og så kan man ellers sætte sig til at vente til næste år, hvor de blomstrer.

Alt det gider jeg ikke, så jeg har fundet en genvej - doven som jeg er. En håndfuld frø bredsås i sensommeren i lidt jord i en lille flamingokasse. Frøene skal selvfølgelig have vand, men ellers får de lov til at passe sig selv i kassen indtil foråret.

Så lægger jeg en plantesæk på en kapilærkasse, laver huller i bunden, så vandet kan trække op - og så skærer jeg et hul i plantesækken af samme størrelse som kassen. Så løfter jeg simpelthen alle planterne op af flamingokassen på en gang. Fordi de ikke er blevet priklet, er jorden blevet til en sammenhængende pude, som jeg så sætter i plantesækken - og så er det ellers bare at se tiden an, indtil blomstringen begynder i juni.

Det er da nemt - og flot ser det ud.

Når sommeren går på hæld, flytter jeg de afblomstrede studenternelliker til et fjernt hjørne af haven. Her kan de så få lov at stå til næste år - og her kan jeg så tage skæreblomster, uden at ødelægge blomsterfloret i kapilærkassen på gårdspladsen. For selv om studenternelliker på papiret er to-årige, kan man sagtens få blomster ud af dem også på tredjeåret.

Ingen kommentarer: