søndag den 28. oktober 2018

Vild med sild

Når sild bliver kunst

O. P. Anderson-sild.
Øland Sildelaug har - som navnet forsigtigt antyder - et nært og følsomt forhold til sild. Det blev afsløret på fredagens møde, hvor lauget nød en enkel treretters menu i anledning af vinterens snarlige komme.

Snapsenes størrelse er altid en god anledning til debat.
Første ret var naturligvis sild - og når ansvaret for retten var lagt i hænderne på Årets Sild, tidligere ceremonimester Peter, var silden nærmest ophøjet til kunst. Flot så det i hvert fald ud, da den velkomponerede, men alligevel klassiske forret med stor respekt for traditionerne blev sat på bordet.

Peter havde døbt anretningen O.P. Anderson-sild efter det navnkundige svenske snapsemærke, der kan trække sine traditioner tilbage til Göteborgutställningen i 1891, hvor den berømte snaps blev lanceret. Den er opkaldt efter den svenske skibsreder og spritproducent Oluf Peter Anderson, der levede 1797 til 1876. Snapsen, der produceres på kommen, fennikel og anis og lagres otte måneder på egefade, blev lanceret af sønnen Carl August Anderson.

Og debatten gik livligt...
O.P. Anderson er det perfekte valg til sild og laks, kan man læse i forskellige vin- og spiritushåndbøger, men skriverkarlen vil da lige for egen regning tilføje, at den også fungerer perfekt til kräft-kalas - det store svenske krebsegilde - der virkelig kræver sin mand. Det er nu op til Oldermanden, om vi måske skal prøve det i sildelauget en gang til foråret - måske krydret med en surströmning til forret.

Irish stew.
Hovedretten bestod af irish stew - en herlig irsk variant af vores egen skipperlabskovs. Simremad med saft og kraft til folk med det rigtige slutciffer i cpr-nummeret.

Til dessert fik lauget en rigtig 70'er-klassiker, der dog aldrig er gået helt af mode på de mere folkelige spisesteder: Friturestegt camenbert. Selvfølgelig med solbærsyltetøj og ikke mindst solbærrom fra Oscar Davidsen. Også Oscar Davidsens solbærrom er lidt af en klassiker på frokostbordet, hvor den især nydes til pandekager - og så selvfølgelig til camenbert. Solbærrommen er fremstillet på jamaica-rom, der trækker på solbær og 11 forskellige urter. Denne søde og kraftige drik blev lanceret i København af vinhandler Oscar Davidsen (Ida Davidsens oldefar) i 1888.

iftblanderen havde tryllet og sammenstukket
aftenens bjesk af tre forskellige produktioner.
Giftblanderen var i hopla og havde i dagens anledning sammenstukket tre produktioner af krægeblommebrændevin. Ikke just slivovitz, men en markant brændevin med særdeles meget kant. Krægeblommer er en meget lille blommesort, der smager som blommer, men i udseende minder om enebær.

Det blev lidt senere end normalt - og bilen blev pænt stående på p-pladsen foran medborgerhuset...

(Billederne er klikbare)

Friturestegt camenbert med solbærsyltetøj
 og selvfølgelig solbærrom fra Oscar Davidsen.

Ingen kommentarer: