onsdag den 3. februar 2016

Det brænder sgu...

Tanketerapi efter en brand

Da jeg ringede 112, var der kun gnister i
 den nederste del af målerskabet, men branden
bredte sig lynhurtigt, mens jeg prøvede at forstå,
hvad der skete. Foto: Thomas Kristensen
Mandag i skumringen kørte jeg gennem skoven på vej mod Pandrup for at hente Dina.

I skovbrynet ligger der et lille gulstenshus langs vejen. Ud af øjenkrogen skimtede jeg nogle gnister, som jeg i første omgang registrerede som en eller anden form for fyrværkeri - og jeg var faktisk 20 meter forbi huset, før det gik op for mig. Det brænder sgu da i målerskabet...

Jeg satte bilen på tværs i den ene side af vejen, som jeg har lært, tændte blinklysene og slog 112 på telefonen. Branden var allerede meldt, så jeg koncentrerede mig om at få tjekket, om der var folk i huset.

Brandvæsenet kunne næppe være hurtigere 
fremme, end tilfældet var. Foto: Thomas Kristensen
Der dukkede en del tililende til, der kunne fortælle, at folkene i huset var kommet ud.
Så kom der en mand løbende og råbte, at det nok var bedst at komme på afstand, da der var gasfyr i huset. Og så kunne det jo nok være, at vi kunne forføje os i en vis fart.

Herefter prøvede jeg at få lidt overblik over, hvem der havde været i huset. Det viste sig at være en mand med et barn og en hund - og barn og hund var installeret i en af bilerne. Manden var rystet, men var tilsyneladende i gode hænder hos nogle pårørende, så jeg afstod fra yderligere indsats.

Slukningsarbejdet er i gang. Det giver
 masser af røg og damp. Foto: Thomas Kristensen
Efterfølgende har jeg læst, at manden og barnet blev indlagt til observation for røgforgiftning - og den mulighed burde jeg nok have været opmærksom på. Men ellers - og det er jo det, der er det mest interessante - synes jeg, at jeg reagerede nogenlunde, som jeg har lært det. Et er at have deltaget i efterhånden en del førstehjælpskurser - noget andet er, hvad man gør på stedet. Og det er også det, som er baggrunden for, at jeg overhovedet skriver om det her. Jeg prøver på at blive lidt klogere på mig selv, kort sagt.

Branden er slukket, men bagefter hev brandvæsenet
taget af huset for en sikkerheds skyld. 

Foto: Thomas Kristensen
Branden var opstået i målerskabet på husets ydervæg, men nåede at brede sig til værelset inden for, inden brandvæsenet ankom. I øvrigt forbilledligt hurtigt. Men i den forbindelse kan jeg ikke helt frigøre mig for tanken om, at havde jeg haft en CO2-slukker i bilen, kunne jeg muligvis have forhindret branden i at brede sig. Det er værd at tænke over.

Måske gjorde jeg ikke alt - men jeg gjorde da i det mindste noget...

Billederne er venligst stillet til rådighed af Thomas Kristensen fra Arentsminde

Ingen kommentarer: