onsdag den 9. februar 2011

Isbrydning

Selv om politikerne planlægger at lægge de store statsisbrydere på is, er der stadig is, der skal brydes - blandt andet i de indre, danske farvande, hvor vandet alligevel ikke er dybt nok til de store isbrydere.
Denne vinter har Statens Istjeneste indchartret den isbrydende T/B Stevns Icebird fra Nordane Shipping i Svendborg til at holde Limfjorden sejlbar.
Stevns Icebird havde tirsdag travlt ved Aggersund, efter at et stormvejr om natten havde blæst store mængder is sammen i den østlige del af Løgstør Bredning og Aggersund. Det skete, mens jeg tilfældigt passerede Aggersund-broen tirsdag formiddag - og jeg kunne selvfølgelig ikke lade være med at tage et par billeder.
Det var jeg forresten ikke ene om - faktisk var der så mange fotograferende isbryder-entusiaster i området, at jeg er begyndt at tro, at der findes en særlig gruppe af mennesker - isbryder-spottere - ligesom der er togspottere og flyspottere.
T/B Stevns Icebird er bygget på Svendborg Værft i 1969, er godt 31 meter lang og stikker 4,65 meter. Den er forsynet med to MAK-motorer, som hver yder 1400 heste, så det er en kraftfuld lille båd.
Ellers regner meteorologerne jo med, at risikoen for en isvinter er overstået denne gang. Det har blandt andet givet sig udslag i, at den tyske søfartsstyrelse, Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrografie, tirsdag udsendte sit foreløbigt sidste iskort i denne vinter. Når jeg finder det værd at notere dette, skyldes det, at i modsætning til, hvad man kunne forvente, er det faktisk tyskerne, som leverer den bedste grafiske fremstilling af issituationen i Danmark.
Det lader til, at man fra officielt dansk hold prøver på at glemme, at Danmark er omgivet af kolde farvande og meget følsomt over for is - bare på grund af en mulig global opvarmning. Som man sikkert har forstået, er jeg stærkt kritisk over for beslutningen om at droppe de store isbrydere. For mig virker det lidt ligesom at holde op med at betale brandforsikring - bare fordi det ser ud til at blive regnvejr. Det er kortsigtet og alt andet end rettidig omhu.
En gang var Danmark førende med viden og kompetence inden for stort set alt, hvad der havde med is og sne at gøre. Men vi er godt i gang med at sælge ud af den nationale arv i et kortsigtet forsøg på at vinde ussel mammon. Forrige år var det Dansk Polarinstitut, der blev nedlagt - og altså nu isbryderne. For hvad skal vi med sne, is og kulde? Ja, politikerne mener åbenbart, at det er det, vi har tyskerne til.

Jesper

Ingen kommentarer: