søndag den 6. oktober 2013

Solens varme

Dovregubben er med på den alternative bølge

Det lille hus spejler sig i solfangeren.
FN har sit klimapanel - og nu har jeg et energipanel.

Egentlig er et energipanel bare det, vi i de gode, gamle dage kaldte en solfanger - og som ethvert hippiekollektiv på landet engang havde installeret. Man smed et par gamle radiatorer op på taget, malede dem sorte og forbandt dem til varmtvandsbeholderen - og straks havde man glæde af solens varme.

I vore dage er tingene lidt mere strømlinet og højteknologisk, så solfangeren er blevet til et energipanel, der er en ventilator, som puster varm luft ind i huset. Derfor er det også forsynet med solceller, der driver ventilatoren og en termostat.

Der er stadig et par tomater tilbage - så jeg nøjedes
 med at klippe toppen af tomatplanterne for få plads
til energipanelet.
Jeg fandt det på tilbud i Bilka for nogle måneder siden - men dels har jeg ikke haft brug for det i den lune sommer, dels har mine udendørs tomater stået i vejen. Nu er sæsonen for udendørs tomater forbi, så lørdag morgen gik jeg i gang med at installere energipanelet - og det var faktisk ret nemt. Dog måtte naboen lige give en hånd med, da det skulle hænges op på væggen. Man har jo kun to hænder...

Energipanelet virker i princippet kun i solskin, men da vi har næsten 1800 solskinstimer om året her på egnen, er det fint nok.

Jeg holder mit værksted frostfrit - og der går en del strøm til det med de hårde vintre, som vi har haft på det seneste. Sidste år lavede jeg en ordentlig isolering - og nu har jeg så tilføjet energipanelet, der især på de kolde vinterdage, hvor solen ofte skinner, forhåbentlig kan bidrage til at nedsætte el-regningen.

Den varme luft kommer ind via diffuseren øverst
 i billedet. Med termostaten kan jeg styre temperaturen. Og
da jeg alligevel havde lavet en gennemførsel
 i væggen, blev der også plads til et
udendørs/indendørs termometer.
Da jeg isolerede værkstedet, lagde jeg stor vægt på at lave en såkaldt ventileret isolering for at undgå mug og fugtskader i værkstedet - og det har også fungeret fint. Luften på værkstedet har hele året været fin og frisk - og dufter dejligt af træ, som det skal på et rigtigt værksted.

Men da energipanelet også udtørrer luften på værkstedet, er det med til at nedsætte risikoen for mugskader.

Selv om værkstedet er isoleret, slipper der stadig en del varme ud gennem døren, der er gammel og utæt. En ny dør er derfor på listen over kommende projekter på parcellen...

Det er vistnok en smule altmodisch, når jeg i underrubrikken taler om den alternativ bølge - for når jeg ser mig om i nabolaget, er der efterhånden en Guds velsignelse af solceller, energipaneler og vindmøller, så det er vel ikke længere særlig alternativt..?

Ingen kommentarer: