tirsdag den 18. december 2012

Klar tale fra Ekstra Bladet

Grønlands fremtid må ikke ødelægges af danske fortidslevn

Sådan ser de fleste danskere Grønland: En hyggelig lille
bygd befolket med søde, troskyldige indfødte...
Generelt mangler jeg ikke ord - og generelt har jeg ikke det helt store behov for at gentage, hvad andre siger.

Ikke desto mindre faldt jeg pladask for Ekstra Bladets leder søndag. På ganske få linjer lykkedes det avisen at formulere min mening om den besynderlige debat, der er opstået i Danmark på grund af de grønlandske planer om at importere udenlandsk - det vil sige kinesisk og ikke dansk - arbejdskraft til et stort mineprojekt.

Ekstra Bladet skriver: "GRØNLAND STÅR på kanten af en ny tid, der vil vende op og ned på alting. Men for at nå sikkert i land kræver det mod og forstand, og det er der desværre for lidt af – i Danmark. En del af den danske offentlighed opfører sig stadig, som om Grønland er en koloni ledet af ubegavede fangere, der må retledes."

Ekstra Bladet noterer, at med godt 50.000 indbyggere er det fuldstændig urealistisk at forestille sig, at grønlandsk arbejdskraft kan løfte den enorme opgave. Og bladet fortsætter:

"Men fra fortidslevnet LO hører man den skingre kolonistemme fra syd. Det er ikke bare upassende, men virker også som et desperat forsøg på at finde en eksistensberettigelse i en tid, hvor danskerne allerede har vendt fagforeningerne ryggen.

LO har intet at gøre på Grønland, alligevel truer de med at blokere udviklingen gennem en international retssag. Påstanden er, at de kinesere, der er udset til at bygge de grønlandske råstofanlæg, vil få en slavelignende løn."

Og virkelighedens Grønland: Et moderne
velfærdssamfund uden igloer...
Kendsgerningen er, at de kinesiske arbejdere vil få en løn svarende til den grønlandske mindsteløn på cirka 80 kroner i timen. Det giver kineserne en månedsløn på cirka 20.000 kroner. Det er i hvert fald hverken social dumpning eller en sulteløn i Kina, hvor en familie sagtens kan leve for et par tusinde kroner om måneden. Og der er heller ikke tale om, at grønlænderne bliver snydt, for kineserne skal som alle andre grønlændere, der arbejder uden for byerne, svare 35 % skat til det grønlandske selvstyre. Så uanset at mineselskabet bor i skattely på Jersey, så falder der nu en pæn slant af til Grønland. Forresten er det også en myte, at selskabet er kinesisk. Det hører som sagt til på Jersey, men eftersom direktøren er kineser, bankforbindelsen er kinesisk og arbejderne altså også kinesere, er det i danske mediers og politikeres skingre retorik blevet til, at kineserne er ved at overtage Grønland.

Ekstra Bladets leder slutter: "Og hvad er det lige, alternativet til kineserne er? Har LO tænkt sig at tvinge tusindvis af arbejdsløse danskere til indlandsisen? Hvis kineserne eller andre udlændinge ikke får lov at bygge, så kommer råstofudvindingen ikke i gang, og så har Grønland sådan set ikke anden fremtid end at leve af socialhjælp fra Danmark."

Smukkere og mere klart kan det ikke siges.

Jeg ville gerne have bragt lederen i sin helhed, men på grund af Ekstra Bladets citatregler har jeg fået afslag herpå, men lederen kan læses her.

Forresten kan man da ikke fortænke Grønland i at vende sin interesse mod alle andre steder end Danmark - for ude i den store verden er der ikke nogen, der begynder en samtale med at spørge til alkoholproblemerne i Grønland. Og forresten er der meget i Danmark, der ville have set anderledes ud, hvis vi havde hentet vores arbejdskraftreserve i Kina i stedet for Mellemøsten og Østeuropa.

Ingen kommentarer: