søndag den 20. marts 2011

Sushi à la Nuuk II

Det er nu ikke bare på de danske fisketorve, at havets ultimative forårsbebuder, stenbideren, har holdt sit indtog. Stenbideren er også kommet til Nuuk, oplyser Benny Kokholm i en mail fra den grønlandske hovedstad.
Det er omtalen forleden af den specielle stenbider-sushi fra Nuuk, som får Kokholm til at reagere. Han kan nemlig også fortælle, at prisen på de eftertragtede stenbiderhanner, som bruges til sushi er 50 kroner kiloet, hvilket er cirka dobbelt så meget som i Danmark.
Til gengæld betyder det omfattende stenbider-fiskeri, at der er rigelige mængder stenbider-rogn til salg. Her er prisen cirka en tredjedel af prisen i Danmark, 50 kroner kiloet. For fiskerne i Nuuk er det imidlertid stadig en god forretning at sælge rognen direkte til forbrugerne. Royal Greenland giver nemlig kun 30 kroner kiloet.
Benny Kokholm kan også fortælle, at det er nye tider for Nuuks fangere og fiskere. Hygiejne-hysteri og en hastigt ekspanderende dyrlæge-kontrol har nemlig tvunget kommunen til at bygge et helt nyt marked til Nuuks fangere og fiskere. Kokholms billeder illustrerer tydeligt forskellen mellem forholdene på det gamle "bræt" og den nye markedsplads.
Det er flot og dyrt, men påfører naturligvis også erhvervet store udgifter, så mange fritidsfiskere ser det stadig som en fin mulighed at arrangere et hurtigt bagagerums-salg på gågaden foran Brugsen.
Benny Kokholm foretrækker forresten at købe sine råvarer foran Brugsen - uden dyrlægekontrol. - Her er du sikker på, at varen er dybfrossen, lyder argumentet, og det er jo fornuftigt nok, når temperaturen i den grønlandske hovedstad i disse dager ligger mellem 10 og 15 graders frost.
Jeg kan kun erklære mig enig med Kokholm i dette synspunkt - og jeg finder det faktisk helt urimeligt, at et folk, som har overlevet de barske forhold på verdens største ø gennem århundreder, nu pludselig skal underkaste sig den vestlige verdens hang til renhed, hygiejne og bureaukrati. Markedet kan nemlig sagtens regulere det selv. Dels er forbrugerne jo kloge - og de køber selvfølgelig ikke dårlige råvarer - og forresten er det jo det rene selvmord for en fanger at sælge fordærvet mad. Den slags rygtes jo!

Jesper

Foto: Benny Kokholm

Ingen kommentarer: