torsdag den 17. marts 2011

Sushi à la Nuuk

Med forårets komme er det også blevet sæson for stenbidere.
Den seneste uge er prisen på stenbiderrogn faldet til en femtedel på torvet i Aalborg - og netop nu er denne dejlige delikatesse inden for rækkevidde for selv en ellers noget påholden nordjyde.
Men her i huset er det nu nok rå stenbider, som vækker størst lykke. Ikke fordi jeg synes, at det er noget særligt, men for en rigtig nuummioq (en person som kommer fra Nuuk) som Dina (det lokale hjemmestyre) er rå stenbider simpelthen jordens største delikatesse.
Så da prisen på stenbiderhanner i går røg ned på tre for en halvtredser på torvet i Aalborg, var der ganske enkelt dækket op til rigtig råhygge. Den første stenbider blev lynhurtigt parteret - indvoldene røg i en gryde - og så blev fisken ellers spist i små stykker dyppet i soya: Sushi à la Nuuk.
Det er lidt sjovt med denne hang til rå stenbider. Så vidt jeg kan finde ud af, er det en meget lokal specialitet i Nuuk-området, hvorimod resten af Grønland nok har nærmest den samme holdning som de fleste danskere - interessant og eksotisk, men ikke noget særligt.
Stenbideren er forresten særdeles talrig i Godthåbsfjorden og et af fjordens små sunde i skærgården ved Nordlandet er endog opkaldt efter denne ikke særligt kønne fisk, hvor hunnen har det lidet flatterende øgenavn, kvabsoen.
Forresten er det også rogn fra stenbideren, som forhandles i butikkerne under navnet Limfjords-kaviar, så også her på Limfjordens bredder sætter vi stor pris på en af de allerførste forårsbebudere. Faktisk har stenbideren været på markedet siden begyndelsen af februar, men indtil nu har leverancerne været generet af is-situationen. Nu er isen imidlertid væk - og så er det bare med at komme i gang. Velbekomme.

Jesper

2 kommentarer:

Helle sagde ...

Stenbideren og dennes rogn er også en yndet spise i Sydgrønland - det er ikke kun en specialitet i Nuuk-området :)
Glæder mig til den kommende stenbidersæson :)

Jesper Hansen sagde ...

Det er jeg sikker på, at Dina også gør - for heldigvis har vi jo også stenbidere her på vore kanter...