onsdag den 9. marts 2011

Livet i mosen

Der var fyldt til sidste plads på Moseby skole, da Arne Sloth Kristoffersen ondag aften fortalte om livet i mosen.
Arne Sloth Kristoffersen er manden bag bogen "Brovst som arbejderby". Mens han researchede denne glimrende bog, kom han i forbindelse med en del af de mennesker, som har haft deres udkomme med tørveskæring i de store moseområder nord for Øland og Brovst.
Det var hårdt arbejde, der specielt under krigen tiltrak en ganske bestemt slags mennesker fra hele landet - og har dermed været med til at forme egnen på godt og ondt.
Sloth Kristoffersen, der er opvokset i et købmandshjem i Brovst, kunne blandt andet fortælle om sin far, der havde et større parti kartofler, som desværre var begyndt at spire. De blev købt af en mand fra Moseby, som rev spirene af - og solgte dem i København som mose-kartofler. Som det blev sagt: Folk fra Moseby snyder aldrig - men de gør altid en god handel!
Livet i mosen var bestemt ikke nogen dans på roser. Det er det stof, som skaber social indignation - og det var en stor inspirationskilde for forfatteren Johan Skjoldborg, mens han var lærer i Koldmose fra 1889-1901. Han er manden bag sangen "Når vinteren rinder i grøft og i grav" fra 1897. Det er den med det ofte citerede omkvæd "med min hakke, min skovl og min spade" - og det er en meget præcis sammenfatning af livet i mosen.
Arne Sloth Kristoffersen er en levende fortæller. Til at begynde med uden hjælpemidler, men et langt liv i folkeskolen fornægter sig ikke, så til sidst var han nu nødt til at bede om at få en pegepind! Og som det ses på billederne, ved han nok, hvordan sådan en skal bruges.
Foredraget blev overværet af godt 60 tilhørere.

Jesper

Ingen kommentarer: