tirsdag den 20. oktober 2009

Berliner-oprøret

Da salig præsident Kennedy i sin tid udtalte "Ich bin ein Berliner", havde han næppe nogen ide om, at kagen af samme navn næsten 50 år senere skulle føre til et folkeligt oprør af dimensioner i Tromsø.
De ellers besindige Tromsø-væringer er i oprør, fordi Tromsø Bakeri har dristet sig til at sælge berliner-boller i oktober. I avisen Tromsø har læserbrevsspalterne de seneste dage været fyldt med beklagelser over, at traditionerne er blevet brudt. Reaktionerne har været så voldsomme, at Bakeriet Tromsø i dag har meddelt, at man overgiver sig - og indstiller produktionen indtil omkring den 21. januar.
For sagen er den, som jeg også tidligere har berettet, at den 21. januar bliver berlinerbollerne solgt som såkaldte solboller - og på den dag spiser alle i Tromsø berliner-boller for at fejre solens genkomst efter vintersolhverv.
Så for folk i Tromsø er det nærmeste helligbrød(e) at spise berlinerboller i oktober. Lidt ligesom at spise ris a la'mande i juli! Det er dejligt at se, at der er noget, som kan få folk heroppe op af stolene - men jeg synes måske nok, at der var andre og større sager, som havde fortjent et folkeligt oprør!

Ha' det
Jesper

Foto: Rainer Zenz on de.wikipedia

Ingen kommentarer: