Så er julesilden i hus
Traditionen foreskriver rugmelspanerede sild stegt i smør med løgsovs og udkogte kartofler til årets sidste møde i Øland Sildelaug. |
Det kræver betydeligt håndelag at filettere spegesild. |
Opskrifterne på lagerne kender kun oldermanden, men han ved, hvad han har med at gøre, så han rystede slet ikke på hånden, men mødte op til årets sidste møde bevæbnet med 43 liter af den søde til de grå marinerede og stegte sild samt den krydrede røde til kryddersildene.
Men inden sildene kunne komme på plads i glas og andre beholdere, skulle de tilberedes. 160 filetterede sild røg på panden i smør og behørigt paneret i rugmel, mens andre 100 spegesild skulle filetteres.
Her demonstrerer oldermanden, hvordan man befrier silden for skind med et snuptag. |
Arbejdet var i orden, men det er nu godt, at sildebrødrene ikke skal leve af det. Det tog det meste af et par timer for fem mand at ordne spegesildene, som var behørigt udvandet af oldermanden på forhånd.
Men så var høsten også i hus og glas, og man kunne glad gå til bordet til årets sidste måltid i lauget - og som traditionerne foreskrev var det sild i løgsovs og udkogte kartofler. Løgsovsen var en fin sag. Den kunne næsten stå af sig selv og var monteret på både smør og fløde, sådan som rigtige mænd vil have det - og ledsaget af både øl og brændevin i rigelige mængder. Diskussionerne gik lystigt, mens man prøvede på at blive enig om et af livets store spørgsmål: Skal brændevin serveres kold eller ved stuetemperatur?
Giftblanderens kryddersnaps lavet på visne bøgeblade tog lauget med storm. |
Efter en lang og munter aften gjaldede Ølandssangen over medborgerhuset og nærliggende provinser, inden de mætte og tilfredse laugsbrødre gik hver til sit for at fejre den tilstundende højtid med gode, hjemmelavede sild.
Til sidst hældes sildene på glas sammen med lagen. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar